Kentucky ile Oregon önseçimlerinden Clinton mı, Sanders mı çıkacak?

Kentucky ile Oregon önseçimlerinden Clinton mı, Sanders mı çıkacak?

Demokrat Parti içindeki başkan adaylığı yarışı için bugün Kentucky ile Oregon eyaletlerinde önseçim yapılacak.

Demokratların güçlü başkan aday adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, delege sayısı bakımından rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın açık ara önünde. Ancak Clinton, 22 Mart tarihinden bugüne kadar 15 eyaletin ancak 5’inden galip gelebildi. Clinton’ın rakibi Sanders sandıktaki başarısı ile kalmayıp yapılan kamuoyu yoklamalarında en beğenilen başkan aday adayı olarak açık ara önde görülüyor.

Clinton ve taraftarları Sanders’ın başkan adaylığını kazanma şansının delege açısından neredeyse sıfıra yakın olmasına rağmen sürdürmesinin Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan adayı emlak milyarderi Donald Trump’tan başkasının işine yaramayacağı görüşünde. Ancak Sanders taraftarı Clinton’ın 8 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde güçlü olabilmesinin ancak önseçimlerde ortaya koyacağı performansla yakından ilgili olacağı gerekçesi ile senatörün seçim kampanyasını sürdürmesini istiyor.  

Demokrat Parti’de Washington DC hariç geriye 10 eyalette önseçim daha yapılacak. Bugün Kentucky ve Oregon eyaletlerinde Sanders ile Clinton yeniden yarışacak. Kentucky de 61, Oregon’da ise 74 delege bulunuyor. Kentucky de Clinton’în kazanması beklenirken Oregon için Sanders’ın ismi daha ağır basıyor. Ancak Sanders’ın Clinton üzerinde bir etki sağlayabilmesi için kazanması yetmiyor bunun yanında rakibine göre açık ara sandıktan çıkması gerekiyor.

Clinton’ın delege sayısı halihazırda bin 722. Bunun yanında 524 süper delege Clinton’ı destekleyeceğini açıkladı. Bernie Sanders’ın delege sayısı bin 424. Sanders’a destek açıklayan süper delege sayısı sadece 39.

Cumhuriyetçi Parti’de de bugün Oregon eyaletinde önseçime gidilecek. Ancak Donald Trump yarışta tek başına kaldığı için bir çekişme beklenmiyor. 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.