Kendisini Demokrat diyenlerin sayısında rekor düşüş

Kendisini Demokrat diyenlerin sayısında rekor düşüş

Amerika’da kendisini Demokrat Partili olarak tanımlayanların oranında rekor düşüş yaşandığı belirlendi.

Gallup kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre 2015 yılında kendisini Demokrat diye tanımlayanlarda rekor azalama olduğunu ortaya çıkardı.

Son 65 yıldır ABD genelinde halkın siyasi eğilimi yönünde ankete imza atan Gallup, Demokrat Partili kimliği ile kendisini geçen yıl tanımlayanların oranının yüzde 30’dan bu sene 29’a gerilediği görüldü.

Gallup, 65 yıllık tarihinde daha önce kendisini Demokrat diye tanımlayanların yüzdesini en son 1988 yılında bu oranda tespit etmişti. ABD’de 2015 senesinde kendisini Demokrat diye tanımlayanların yüzdesinin 29 olması 1988 yılı ile birlikte bugüne kadar görülmüş en düşük oran olarak tarihe geçti.

Gallup kamuoyu yoklama şirketi ankete başladığı 1951 yılından 1987 senesine kadar kendisini Demokrat diye niteleyenlerin oranının ortalamasını yüzde 37 olarak tespit etmişti.

CUMHURİYETÇİLER’DE GERİLEDİ

Cumhuriyetçi diye kendini tanımlayanların oranı ise yüzde 29’dan yüzde 26’a düştüğü aynı ankette yer alan bir başka dikkat çekici husus oldu.  2014 senesinde kendisini Cumhuriyetçi diye tanımlayanların yüzdesi 29 olarak bulunurken 2013 senesinde bu oran muhafazakarlar için dibe vurmuş ve yüzde 25’i görmüştü.

Geçtiğimiz yıl kendisini bağımsız diye niteleyenlerin oranı yüzde 43’den 42’e geriledi.

Gallup firmasının son çeyrek asırlık kamuoyu yoklamalarının ortalamasına göre ABD genelinde kendisini Demokrat diye tanımlayanların oranı hep Cumhuriyetçiler’den yüksek belirlendi. Hatta 11 Eylül saldırıları (2001), Irak’ın işgali (2003), Çay Partisi’nin (2010) yükseldiği yıllarda dahi Demokratların oranı muhafazakar partililerden hep üstte oldu.

Gallup, anketin ülke genelinde 12 bin 137 kişi ile telefonla (cep ve ev telefonu) görüşülerek hazırlandığını ve yanılma payının artı eksi yüzde 1 olarak belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.