Katolik gruplar Obama yönetimine dava açtı

Katolik gruplar Obama yönetimine dava açtı

43’e yakın Katolik kuruluşu geçtiğimiz pazartesi günü bir araya gelerek Başkan Barack Obama’nın sağlık reformunu dava etti.

İçlerinde Notre Dame Amerikan Katolik Üniversitesi ve New York Başpiskoposluğu’nun da bulunduğu kurumlar Obama’nın hazırlattığı sağlık planı içerisindeki, kurumların  ‘yapay doğum kontrolü’nü müşterileri için ücretsiz karşılayan sigorta şirketleriyle anlaşma zorunlulukları ile ilgili yasayı engellemeye çalışıyor.

Başkan Obama’nın sağlık reformu yasasındaki bu düzenleme Roman Katolik Kilisesi ile Demokrat yönetim arasında büyük bir gerginliğin yaşanmasına sebep oldu. Katolik Kilisesi her şekliyle ‘doğal olmayan doğum kontrolü’ne izin vermiyor.

Yaklaşık 43 Katolik kuruluşu ülke geneline 12 ayrı konu başlığında Obama yönetimine dava açtı. Katolik organizasyonlar Amerikan yönetimini kendilerini gebelik önleme, kısırlaştırma ve doğum kontrolü gibi karşı oldukları konulara destek vermeye zorlamakla suçluyor. Katolik kuruluşlar bu hizmetleri ücretsiz karşılayan sigorta şirketleriyle anlaşmazlarsa yüksek meblağlı cezaları ödemekle mükellef oluyor.

Katolik kuruluşların açtığı davaların sonuçları merak edilirken dava dilekçelerindeki en önemli gerekçelerden bir tanesi fedaral hükümetle yerel yönetimlerin yetki ve görev ayrılıkları oldu. Amerikan yasalarıyla korunan en büyük sivil haklardan bir tanesi olan ‘din özgürlüğü’, federal hükümetten bağımsız şekilde kişi ve kurumlara dini yükümlülüklerine göre hayatlarını düzenleme hakkı veriyor. Katolik organizasyonlar bu yasayla ‘kimliklerine’ karşı bir savaş açıldığını savunuyor.

“İşe alınmakla, kiliseye bağlanmak aynı şey değil”

Öte yandan kimi kanı önderleri Amerikan yasalarının dini kuruluşların sosyal hayatın gerekliliklerini yerine getirmesini öngördüğünü savunuyor. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği avukatlarından Jennifer Dalven, Katolik kuruluşlar tarafından Obama yönetimine açılan davaların dilekçe metinlerinden bambaşka anlamlar çıktığını savundu: “Davalar bir işe alınmakla bir kiliseye bağlanmayı neredeyse bir ve aynı şey gibi göstermiş. Kamu içerisinde işlevini yürüten organizasyonlar, umumi kurallara uymakla yükümlü.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.