‘Kabinede daha fazla Yahudi olmayacak!’

‘Kabinede daha fazla Yahudi olmayacak!’

ABD tarihinin istifa eden tek başkanı olan Richard Nixon’ın sonunu getiren Watergate skandalının merkezindeki gizli kayıtların son kısmı, dün gizliliği kaldırılarak kamuoyuna sunuldu. Toplam 340 saat süren son kayıtlarda, Nixon’ın Sovyet lider Leonid Brezhnev ve özel kalem müdürü Al Haig ile olan konuşmaları dikkat çekiyor.

 

Sovyet lidere samimi dostu gibi yaklaşarak müttefik olmayı öneren Nixon, Haig’e ise ‘kabinede daha fazla Yahudi istemediğini’ söylüyor.

ABD’nin eski başkanlarından Richard Nixon’ın başkanlığının sonunu getiren gizli ses kayıtlarının 340 saatlik son bölümü, dün kamuoyunun erişimine sunuldu. Şubat 1971 ve Temmuz 1973 yılları arasında Nixon’ın kullandığı gizli kayıt sistemiyle kaydedilen konuşmalar, eski başkanın yaptığı biribirinden ilginç ifadeleri de ortaya çıkardı.

Nixon’ın konuşmaları toplam 140 bin sayfa uzunluğunda belgeyi kapsarken, yüzlerce saatlik kısım ise güvenlik ve gizlilik unsurları nedeniyle hala gizli tutuluyor.

Nixon, Temmuz 1973’teki tarihi ABD-Sovyetler Birliği zirvesi öncesin, Sovyet lider Leonid Brezhnev ile Beyaz Saray’da kimsenin tahmin etmeyeceği kadar samimi bir konuşma gerçekleştirmiş.

“Dünyayı değiştirebiliriz”

Sovyetler Birliği ile diplomatik ilişkileri yumuşatma çabasında olan Nixon, sadece bir tercümanın bulunduğu odasında Brezhnev’e, “İkimiz de çok güçlü ülkeleri yönettiğimizi fark etmeli ve her ne kadar pazarlıklarda bazı farklılıklarımız olsa da, mümkün olduğu yerde birlikte çalışmalıyız” diyor.

Nixon, “Eğer birlikte çalışmaya karar verirsek, dünyayı değiştirebiliriz. Benim, bu görüşmelere başlamaktaki amacım buydu” ifadesini kullanıyor.

Nixon’ın Watergate konuşmalarını arşivleyen ve üzerinde çalışan ABD’nin Texas A&M Üniversitesi’nden Luke Nichter, ‘iki lider arasındaki konuşmaların şaşırtıcı derecede samimi olduğunu’ belirtti.

Nichter, “İki adam çocukları hakkında konuşuyor… Hatta Brezhnev, torununun üniversite sınavlarını geçmeye çalıştığından bahsediyor… Soğuk Savaş’ın en büyük düşmanlarının eski arkadaşlar gibi konuştuğuna tanık oluyorsunuz” ifadesini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.