Joe Biden: Üçüncü Dünya Savaşı’na girmeyeceğiz

Joe Biden: Üçüncü Dünya Savaşı’na girmeyeceğiz

Ukrayna’ya uçak göndermeyeceklerini söyleyen ABD Başkanı Biden, “Üçüncü Dünya Savaşı’na girmeyeceğiz. NATO’yu Ukrayna’da savaşa sokmak zafer olmayacaktır” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’ya karşı Ukrayna’ya gerekli savunma yardımlarını sağlayacaklarını ancak ABD’li mürettebatla uçak ve tank göndermenin Üçüncü Dünya Savaşı anlamına geleceğini açıkladı.

Joe Biden, Temsilciler Meclisindeki Demokratların Philadelphia kentinde düzenlediği konferansta konuşma yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile neredeyse her gün telefonda görüştüklerini söyleyen Biden, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’yu bölebileceğini düşündü, bizim ülkemizi, Batı’yı bölebileceğini düşündü ancak başarılı olamadı” diye konuştu.

Biden, Rusya’ya karşı ABD’nin Avrupa Birliği, NATO ve G7 ortaklarının bir araya gelerek Putin’e ekonomik yaptırımlar uyguladığını ve Rusya’yı izole ettiğini belirterek, bu sabah da ABD’nin Rusya ile normal ticari ilişkilerini askıya aldığını anımsattı.

‘AVRUPA’DA ÜLKELERİNE ENERJİ KONUSUNDA ALTERNATİF BULMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Avrupa ülkelerinin benzin ithalat yasağı konusunda ABD’den daha kırılgan olduğunu, bu ülkelerin büyük oranda Rusya’ya bağımlı olduğunu belirten Biden, “Bizim yaptığımız gibi ithalatı yasaklamak onlar için akıllıca olmayabilir ancak biz onlara enerji, doğal gaz ve diğer konularda alternatif bulmaya çalışıyoruz” dedi.

Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımların sonuç verdiğini söyleyen Biden, “Şu anda 200 ruble 1 dolara eşit. Moskova borsası tek bir sebepten dolayı kapalı, çünkü borsayı açarlarla borsa patlayacak” ifadelerini kullandı.

‘NATO TOPRAKLARININ HER METREKARESİNİ SAVUNACAĞIZ’

Ukrayna’ya ihtiyaçları olan silahları ulaştıracaklarını ve Ukraynalıların hayati ihtiyaçlarının karşılanması için de gerekli parayı göndereceklerini dile getiren Biden, şöyle konuştu:

“Biz 5’inci maddedeki yükümlülüklerimiz gereği NATO topraklarının her bir metrekaresini savunacağız ancak ‘Üçüncü Dünya Savaşı’na girmeyeceğiz. NATO’yu Ukrayna’da savaşa sokmak zafer olmayacaktır. Şu anda elimizden gelen yardımı sağlıyoruz ancak, içinde Amerikalı pilotların ve mürettebatın bulunduğu uçakları, tankları, trenleri Ukrayna’ya göndermenin tek adı Üçüncü Dünya Savaşıdır.”

‘YÜKSEK AKARYAKIT FİYATLARINDAN PUTİN’İ SORUMLU’

Biden, Putin’i ABD’de son aylarda artan petrol fiyatı ve enflasyondan dolayı da sorumlu tuttu.

Cumhuriyetçilerin bu artıştan dolayı kendini sorumlu tutmasını eleştiren Biden, “Enflasyonun ve akaryakıt fiyatlarındaki artışın nedeni Putin’dir. Biz bu durumu düzeltmeye çalışıyoruz” dedi.