Jimmy Carter’dan ‘Hamas’ı tanıyın’ çağrısı

Jimmy Carter’dan ‘Hamas’ı tanıyın’ çağrısı

ABD’nin eski başkanlarından Jimmy Carter, Avrupa Birliği ve ABD’den, Hamas’ı sadece askerî değil, siyasi bir güç olarak da tanımalarını istedi.

Foreign Policy dergisi için İrlanda’nın eski Cumhurbaşkanı Mary Robinson ile ortak bir makale kaleme alan Jimmy Carter, İsrail’in sivilleri kasten hedef aldığını ve bu savaşın meşru bir gerekçesi olmadığını vurguladı.

Carter, “Hamas ortadan kaldırılamaz. Kendi sonunu getirmek için de işbirliği yapmayacaktır. Filistin halkının önemli bir kısmını temsil eden siyasi bir aktör olarak tanınması durumunda; Batı, silahlarını bırakması için doğru teşvikleri Hamas’a sunmaya başlayabilir.” ifadelerini kullandı.

İsrail bomba, füze ve toplarının Gazze’de binlerce ev, okul, hastane ve diğer tesisleri yerle bir ettiğine dikkat çeken Carter, yüzlerce sivilin öldüğüne ve 250 binden fazla insanın evlerini terk ettiğine dikkat çekti. Birçok bölgeye elektrik ve su verilemediğini de hatırlatan Jimmy Carter, “Bu insani bir felakettir.” diye yazdı.

Hamas’ı da İsrailli sivilleri hedef aldığı için eleştiren Carter, bununla birlikte iki tarafta ölen sivillerin sayılarının dikkate alınmasını istedi. Carter, Gazze’de ölen bin 700’den fazla kişinin çoğunluğunu sivillerin oluşturduğunu, bunların 330’unun da çocuk olduğunu hatırlattı. Gazze’den atılan roketler ise İsrail’de biri yabancı 3 sivilin ölümüne sebep olmuştu. Carter, Gazze’de uluslararası hukuk ihlallerinin çok ciddi şekilde soruşturulmasını da istedi. Jimmy Carter ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze’deki insanlık dışı şartlarla ilgili bir tasarı oylaması ve ablukaya son verilmesini sağlamasını istedi.

Filistin’de milli birlik hükümeti kurulmasını da değerlendiren Carter, “Son yılların en çok cesaret veren gelişmelerinden biri.” dedi.

Daha önce de Hamas’a desteğini açıklayan Jimmy Carter, 2009’da Hamas liderlerini ziyaret etmişti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.