Jeb Bush’un başkan aday adaylığı hala muamma

Jeb Bush’un başkan aday adaylığı hala muamma

Florida eyaleti eski valisi ve eski başkan George W. Bush’un kardeşi Jeb Bush’un 2016 başkanlık seçimlerinde aday adayı olup olmayacağı hala muamma.

Kimilerine göre Bush bağış topladığı ve ülke genelinde politik aktiviteleri nedeniyle resmen aday adayı olduğu görüşünde. Ancak kimileri de bunun niyet okuma olduğu ve aday adaylığını bizzat açıklamadan Bush’un yarışta olduğunun söylenemeyeceğini savunuyor.

Jeb Bush, 2016 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’den henüz aday adaylığını resmen açıklamadı. Ancak, eyalet eyalet gezen, politik toplantılar tertip edip, kampanyası için milyonlarca dolar toplamasının hukuki açıdan başını derde sokabileceği yorumları yapılıyor.

Bazı avukatlar, başkanlık aday adaylığını açıklamadan bir kimsenin seçim bürosu oluşturup bağış toplayamayacağını belirtirken, bunun ABD Federal Seçim Kurulu’nun kurallarına aykırı olduğunu dile getiriyor. Avukatlar, eski valinin ülke genelinde kendi seçim ekibi kurduğu, bunun için milyonlarca dolar toplamasının anlamının resmen aday adayı olduğu yönünde değerlendiriyor. Avukatların bu iddiasına gerekçe ise Federal Seçim Kanunu’na dayanıyor. Kanuna göre ‘‘Bir kimse 5 bin dolar ve üzerinde seçim bağışı toplar veya harcarsa bu kişi başkan aday adayıdır’’ hükmüne dayandırıyor.

Federal Seçim Kurulu avukatlarından Karl J. Sandstrom, “Eylemlerinin toplamına baktığımızda, bu kimsenin aday adaylıktan daha başka bir şey için çabalamadığı görülüyor’’ diyerek Jeb Bush’un hukuki olarak bir sorumluluk altında olduğunu ima etti.

Sandstrom’un aksine Bush’un politik toplantılar düzenleyerek seçim konuşması yapması veya bağış toplamasının başkan aday adayı olduğu anlamına gelmeyeceğini savunanlarda var. Federal Seçim Kurul eski üyelerinden David M. Mason, 1981 yılında Florida eski valisi davasının buna örnek olduğuna işaret etti. New York Times’a konuşan Mason, “Bu davaya bakacak olursanız, politikacalara son derece geniş bir alan tanıyor. Kanunlar göreceli değildir. Birileri politik konuşmalar yapıyor, bağış topluyor diye başkan aday adaylığı aklında geçiyor diyerek onu başkan aday adayı ilan edemezsiniz” dedi.

Pazar günü CBS televizyonunda yayınlanan ‘‘Ulusla Yüzleşme’’ (Face the Nation) programına katılan Jeb Bush’a, başkan aday adaylığını açıklamamasının hukuk ihlali olup olmadığı soruldu. Bush, “Hayır, elbette hayır. Ben hiçbir zaman kanuna karşı hareket etmem… Bu gezilerimin sonunda genel halktan edineceğim izlenim sonunda kararımı vereceğim, devam mı tamam mı diye’’ konuşmuştu.

Aynı programda Bush, “Bakın açıkça söyleyeyim; umudum o ki aday adayı olurum. Bunu istiyorum ancak henüz karar vermiş değilim’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.