Jeb Bush, Obama’nın kızının adını yanlış söyledi

Jeb Bush, Obama’nın kızının adını yanlış söyledi

Cumhuriyetçi Parti’nin kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimleri için başkan aday adaylarından olan Florida eski valisi Jeb Bush, Başkan Barack Obama’nın büyük kızının adını karıştırdı.

Bush, Başkan Obama’nın büyük kızının yerine Nobel Barış Ödülü alan Pakistanlı Malala Yousafzai’nin adını söyledi.

İşin ilginç yanı ise Bush, Çin ile ikili ilişkilerde yanlış anlaşılmaların yaşandığı ve karşılıklı sağlıklı diplomasının yürütülmediğini savunduğu sırada dile getirmesi oldu. New York’ta bulunan düşünce kuruluşu Ululararası İlişkiler Konseyi’nde (CFR) konuşan Bush, Çin ile ABD arasında iletişim kopukluğu olduğunu savundu. Başkan Obama ve hükümetinin Çin ile sağlıklı ilişki kuramadığı First Lady Michelle Obama ile örneklendiren Bush şöyle devam etti; ‘‘Buna en iyi örnek küçük görünüyor ama önemli; 2009 yılında başkan yeniden seçildikten sonra yaşandı. Palm Springs de (California eyaletinde bir yerleşke) yapılan zirveye First Lady gitmedi.’’

Bush, 2009 yılında yapıldığı söylenen zirve aslında 2013 senesinde gerçekleştirilmişti. ABD’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirveye Başkan Obama ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile eşi Peng Liyuan katılmıştı. Ancak Bush’un söylediği gibi Michelle Obama o zirveye katılmamıştı.

BUSH’UN BİLGİ HATASI BUNUNLA SINIRLI DEĞİL

Bush’un asıl skandal sözü daha sonra geldi. Bush, “Michelle Obama ve ABD hükümeti, Obamaların çift olarak oraya katılmamasıyla Çin’e hakaret etmiş oldu’’ dedi.  

Bush’un gafı bununla sınırlı kalmadı. Bush konuşmasının devamında bu defa Başkan Obama’nın kızının ismini Pakistanlı Malala ile karıştırdı. Bush, “Benim Pekin’de her katıldığım toplantının ilk 10 dakikasında fırça atarcasına bunun neden yaşandığı oldu. Neden mi, bu Çinliler için hakaret oldu çünkü. Düşünüyorum da, neden biliyor musunuz? Çünkü Michelle Obama, Malala’nın bilim projesi için kaygı duydu’’ dedi.

Bush, Obama’nın büyük kızı Malia’nın yerine Nobel Barış Ödüllü Malala Yousafzai ile karıştırdı. Bush’un Malia ismi ile olan sıkıntısı aslında ilk değil. Bush, 5 Ocak tarihinde resmi Twitter hesabından attığı twitte de Malia’nın ismini yine Malala diye yazmıştı.

BUSH, TRUMP’A YÜKLENDİ

Cumhuriyetçi Parti içindeki önseçimde en güçlü rakibi olan emlak milyarderi Donald Trump’a da yüklenen Bush, Trump’ı başkaları hakkında kötü konuşan (trash talker) biri olarak olmakla itham etti.

Bush, partisinden Trump’ın başkan adayı seçilmesi durumunda da Demokrat Parti karşısında Kasım ayında kazanma şansının olmadığını savundu. Bush, Trump’ın vergi tarifesi, göçmen politikasının da ABD ekonomisi üzerinde büyük zarara yol açacağını savundu.

Baba ve ağabeyi başkan olan Jeb Bush’un Cumhuriyetçi Parti içindeki önseçimi kazanma şansı düşük görünüyor. Son aketlerde Donald Trump, ilk sırada görünürken Bush beşinci olarak kaydediliyor. Trump’ın anketlerde Bush’un yaklaşık yüzde 30 üzerinde oy aldığı görülüyor.

SURİYE’DE UÇUŞA KAPALI BÖLGEYE HAYIR

CFR’daki konuşmasında IŞİD ile mücadele konusuna da yer veren Jeb Bush, Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulmasına karşı olduğunu dile getirdi. Bush, uçuşa yasak bölge yerine güvenli bölge sağlanmasının daha akıllıca olduğunu söyledi. IŞİD ile mücadelede Obama’yı liderlik yapamakla eleştiren Bush, Başkan’ı kast ederek ‘‘Daha kararlı olmalı, her alacağı büyük kararda Pentagon’a gitmemeli’’ dedi.

‘‘Tamir etmeyi severim’’ diyen Bush, bu yönünü de ‘‘dengesizim’’ diye tarif etti.

Bush, ayrıca bilmediklerinin farkında olduğunu ve öğrenmeye her zaman açık olduğunu savunarak, ‘‘Bir liderde önemli özelliktir bilmediğini bilmesi’’ dedi.

Çok sayıda seçkin davetlinin katıldığı CFR’daki toplantının moderatörlüğünü ise Washington Post gazetesinin yorum sayfası editörü Fred Hiatt yaptı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.