İsrail, Pentagon’a Hagel’in oturmasına karşı

İsrail, Pentagon’a Hagel’in oturmasına karşı

ABD Başkanı Barack Obama’nın Savunma Bakanlığı görevine getirmeyi düşündüğü isimlerin başında gelen Chuck Hagel, İsrail’i ve ABD’deki Yahudi lobisini alarma geçirdi.


İsrail yanlısı pek çok Amerikalı senatör Hagel’in bu önemli göreve gelmesini engellemeye çalışırken, Amerikan medyası da Hagel’in İsrail, İran, Hamas, Hizbullah gibi konulardaki tutumunun ABD’nin geleneksel politikalarına ters olduğunu yazarak, Obama üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Nebraska eski senatörü Hagel, İran’a yönelik ambargolara, başarısız olacağı gerekçesiyle karşı çıkarken, Hamas ve Hizbullah’ın terör örgütleri olarak adlandırılmasını onaylamamıştı. Hagel’i İsrail’in hedefi haline getiren ise Yahudi lobisinin Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki etkisine yönelik eleştirileri olmuştu. Amerika’daki önde gelen Yahudi lobilerinden İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (ADL) Başkanı Abraham H.Foxman, Hagel’in en iyimser haliyle ‘rahatsız edici’, en kötü haliyle ise ‘endişelendirici’ bir isim olduğunu söyledi. Amerika’nın önde gelen gazetelerinden Washington Post da başyazısında Hagel’in savunma bakanlığı için uygun bir isim olmadığını öne sürdü. Gazete, çağrısına gerekçe olarak Hagel’in ‘ABD’nin bilinen Ortadoğu politikalarına karşı radikal muhalefetini’ gösterdi. Gazeteye göre savunma bakanlığı koltuğunda, İran’ın nükleer programını bitirmesi durumunda, muhtemel bir askerî operasyona destek verecek bir isim oturmalı.


Eski bir Vietnam gazisi olan Hagel, 2006’da verdiği bir röportajda Amerika’daki Yahudi lobi gruplarının çatı örgütü olan İsrail Kamu İşleri Komitesi (AIPAC) gibi Yahudi örgütlerin insanları korkutarak iş yaptığını belirtmişti. 2006 yılındaki Hizbullah-İsrail savaşında da Lübnan’ı kastederek İsrail’in, ABD’nin bir dostunu sistematik bir şekilde yıkıma uğrattığını ifade etmişti. 2009 yılında Hamas-El Fetih birlik görüşmelerinin başarılı olması için Obama’ya çağrıda bulunan bir imza kampanyasına destek veren Hagel, AIPAC’ın İsrail’e destek verilmesini öngören çağrısında isminin yer almasını da reddetmişti

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.