İran anlaşması için eski bakan Powell: İyi anlaşma

İran anlaşması için eski bakan Powell: İyi anlaşma

ABD eski Dışişleri Bakanı Colin Powell, 11 Eylül’de Kongre’de oylanacak olan İran ile varılan nükleer sözleşme için, “İyi anlaşma” dedi.

Pazar sabahı NBC’de yayınlanan “Meet the Press” haber programına katılan Powel, P5+1 (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ile Almanya) ile İran arasında yapılan anlaşmayı desteklediğini bildirdi.

Varılan anlaşma ile İran’ın nükleer silah edinmesin yolunun kapandığını belirten Powel, bu anlaşmayı eleştirenlerin de Bush dönemini gözardı ettiğini dile getirdi. Powell, “Geçtiğimiz 10 yıl boyunca onlar (İran) nükleer silah edinmede hız limiti olamayan otobanda ilerliyorlardı. Geçen 10 yılda onlar (İran) 136 santrifüjerden 19 bin santrifüje ulaştı. Bu anlaşma onların santrifüj sayısını 5 bine indirecek, tüm bunlarda uluslararası gözetim (Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı) altında denetlenecek. Ben bunun bu noktada yapılan iyi bir anlaşma olduğunu düşünüyorum” dedi.

Powell, bu çıkışı ile Başkan Barack Obama’ya destek vermiş oldu. Gerçi geçtiğimiz hafta Obama hükümeti Senato’da anlaşmanın durdurulması için muhaliflerin arzu ettiği yeterli desteği elde edemeyeceklerinin netleşmesi üzerine rahat nefes almıştı.

Obama hükümeti için Powel’ın desteği Kongre’deki kritik oylama için çok anlam ifade etmiyor ama Cumhuriyetçi Partililerin eleştirisine set çekmesi açısından önem arz ediyor. Zira Colin Powel, George W. Bush hükümetinde Irak savaşı döneminde ABD’nin Dışişleri Bakanı olarak görev yapmış ve muhafazakar parti içinde saygınlığı olan bir isim.

Obama’nın İran anlaşmasına neconlar sert muhalefet yapıyor. Başta Bush’un başkan yardımcısı olan Dick Cheney ve şahin Cumhuriyetçiler İran ile varılan anlaşmanın iptalini istiyor.

Powell, “İşin doğrusu, Birinci Körfez harbinde biz doğru olanı yaptık çünkü sözleşmelere sadık kaldık. O zaman bize neden Bağdat’a girmediniz diye eleştirdiler. 2003 yılında ise, bizim neden Bağdat’a girmediğimizin haklılığı ortaya çıktı” diye konuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.