Iowa’da ibre bu defa Cruz’u gösteriyor

Iowa’da ibre bu defa Cruz’u gösteriyor

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi başkan aday adayları için kritik öneme sahip Iowa’daki önseçimlerde, Cumhuriyetçi Parti (GOP) içindeki mücadelede ibrenin Teksas Senatörü Ted Cruz’dan yana olduğu görüldü.

Cumhuriyetçi Parti içinde 2016 başkanlık seçimleri için 14 başkan aday adayı arasında devam eden yarışta önemli eşikten birisi Iowa’da önseçim sonucu. 1 Şuabt tarihinde yapılacak olan önseçimi son yapılan kamuoyu yoklaması muhafazakar partinin Teksas Senatörü ve başkana aday adayı Ted Cruz’un önde götürdüğünü gösterdi.

Cumhuriyetçiler içindeki Çay Partililer ile Evanjeliklerin gözde başkan aday adayı olan Cruz’un Iowa’daki çıkışı siyasi çevrelerde sürpriz oldu. Daha önce bu eyalette GOP başkan aday adaylarından Donald Trump ile Ben Carson’un adı geçiyordu.

Monmouth Üniversitesi tarafından yapılana kamuoyu yoklamasına göre Cruz, bugün Iowa’da önseçim yapılmış olsa muhafazakar partili seçmenin yüzde 24’ünün oyunu alacağını belirledi. Cruz’un ardından ikinci sırada yüzde 19 ile Trump görünüyor.

Monmouth Üniversitesinin kamuoyu yoklamasından yaklaşık üç hafta önce Quinnipiac Üniversitesinin Iowa anketinde de Donald Trump yüzde 25, Ted Cruz ise yüzde 23 olarak gösteriliyordu.

Monmouth Üniversitesinin anketinde Florida Senatörü Marco Rubio yüzde 17 ile üçüncü sırada görünüyor. Anket sonucuna göre dördüncü sırada yüzde 13 ile Ben Carson, beşincilikte yüzde altı ile Florida eski valisi Jeb Bush yer alıyor.

Ankette, Kentucky Senatörü Rand Paul yüzde  Hewlett-Packard eski CEO’su Carly Fiorina yüzde üç ve diğerleri yüzde iki veya altında oy alacağı öngörüldü.

Cruz’un yükselmesinde etken olarak siyasi uzmanlar, Ben Carson’un son haftalarda kaybettiği oylara bağlıyor. Carson iki ay önce Iowa’da yapılan anketlerde ilk sırada görünüyordu.   

Cruz’un Iowa’da önde görünmesinin bir nedeninin de Evanjeliklerin ağırlık olarak Teksas Senatörünü desteklemeleri olarak görülüyor. Evanjeliklerin yüzde 30’u Cruz derken Trump’a destek verenlerin oranı yüzde 18.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.