Iowa’da Demokratlar berabere, Cumhuriyetçiler de ise Cruz kazandı

Iowa’da Demokratlar berabere, Cumhuriyetçiler de ise Cruz kazandı

ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri için Iowa eyaletinde gerçekleşen önseçim sonunda Demokrat Parti’de Hillary Clinton ile rakibi Bernie Sanders berabere kaldı. Cumhuriyetçilerde ise Senatör Ted Cruz önseçimden galip çıktı.

Demokrat Parti içindeki önseçim yarışı son dakikaya kadar başabaş geçti. Demokrat Parti’nin başkan aday adaylarından ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders karşısında haberin yazıldığı saatte yalnızca yüzde 0.3 oranında önde bulunuyordu. Oyların şuana kadar yüzde 95’i sayıldı.

ABD seçim sistemine göre seçmenler eyaletin delegelerini kimin kazanacağına oy vermek için sandığa gidiyor. Iowa eyaletinde Demokrat Parti’nin 44 delegesi bulunuyor. Clinton, oyların yüzde 95’inin sayımına göre 22 delege etmiş durumda. Sanders ise 21 delege. Önseçimi kazanan başkan aday adayının oyların çoğunu değil aldığı delege sayısı belirliyor.

Clinton ile Sanders arasında çekişmenin galibinin kim olacağının açıklanmasının önümüzdeki haftaya bile sarka bileceği ifade ediliyor. İkili arasında kimin galip geleceğini Demokrat Parti merkezinin yapacağı açıklama ile netleşecek.  Clinton, rakibine oranla az da olsa avantajlı görünüyor. 

Clinton, 2008 yılında o dönem parti içindeki önseçim yarışında rakibi olan Başkan Barack Obama’ya karşı Iowa önseçimini sürpriz şekilde kaybetmişti.

Ted CruzCUMHURİYETÇİLER DE CRUZ KAZANDI, EN BÜYÜK KAYBEDEN İSE TRUMP OLDU

Cumhuriyetçi Parti içindeki başkan aday adaylığı yarışında Iowa’da zafer elde eden Teksas Senatörü Ted Cruz galip geldi. Cruz’un Iowa zaferi karşısında en büyük kaybedeni ise ünlü iş adamı ve muhafazakar partinin başkan aday adaylarından Donald Trump oldu.

Cruz’un Iowa zaferi kadar Trump’ın mağlubiyeti de büyük sükse yaptı. Önseçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarında Trump sandıktan galip çıkacak isim olarak görülüyordu. Ancak dün yapılan önseçimde Trump anket sonuçlarının yaklaşık yüzde 10 altında oy aldı.

Cumhuriyetçi Parti içinde Cruz’dan sonra Iowa önseçimin en büyük galibi başkan aday adayı Florida Senatörü Marco Rubio oldu. Anketler de yüzde 16 oranında oy alacağı tahmin edilen Rubio, gecenin sonunda yüzde 23’den fazla oy alarak beklentilerin üzerinde başarı gösterdi.

Republican U.S. presidential candidate Donald Trump speaks as his wife Melania watches at his caucus night rally in Des MoinesGECENİN SONUÇLARI ŞÖYLE:

Iowa önseçim sonuçları Demokrat Parti için şöyle oldu:

Hillary Clinton yüzde 49.8

Bernie Sanders yüzde 49.6

Martin O’Malley yüzde 0.5

Cumhuriyetçiler de ise;

Ted Cruz yüzde 28

Donald Trump yüzde 24

Marco Rubio yüzde 23

Ben Carson yüzde 9

Rand Paul yüzde 4

Jeb Bush yüzde 3

Carly Fiorina yüzde 2

John Kasich yüzde 2

Mike Huckabee yüzde 2

Chris Christie yüzde 2

Rick Santorum yüzde 1

IOWA SONUÇLARI İKİ BAŞKAN ADAYINI YARIŞTAN KOPARDI

Iowa önseçim sonuçları Demokratlar ile Cumhuriyetçi Parti’den birer başkan aday adayının yarıştan çekilmesine yol açtı. Demokrat Parti’den Maryland eski valisi O’Malley, başkan adaylığı yarışından çekildiğini duyurdu.

Cumhuriyetçi Parti’den ise Arkansas eski valisi Mike Huckabee, başkan adaylığı için seçim kampanyasını sürdürmeyeceğini resmi Twitter hesabından duyurdu.

İki başkan aday adayının yarıştan çekilmesinin ardından Demokratlarda başkan aday adayı sayısı 2’ye Cumhuriyetçiler de ise 10’a düştü.

Iowa’nın ardından önümüzdeki hafta New Hampshire eyaleti önseçime gidecek.

Bernie Sanders

IOWA’DA SANDERS ZAFER İLAN EDEMEDİ AMA KAYBETMEDİ DE

Demokrat Parti içindeki başkan adaylığı yarışında büyük sürprize imza atan 74 yaşındaki Senatör Sanders, Iowa önseçimi ile güçlü başkan aday adayı olduğunu kanıtladı. Amerika için fikirleri alışılagelmişin dışında olan Sanders, Iowa önseçimi ile Demokrat tabanda Obama’dan daha sosyal demokrat olacağı mesajının tuttuğunu gösterdi. Kendisini ‘sosyalist demokrat’ olarak tanımlayan Sanders, Demokrat Partili seçmenlerden Iowa’da büyük destek gördü.

Sanders üniversiteler de bedava eğitim, Wall Street ve zenginlerden daha fazla vergi, en düşük saat ücretini ülke genelinde 15 dolara çıkarma, Obama’nın sağlık sigortasını genişleterek herkese sağlık sigortası gibi ABD’nin duymaya alışık olmadığı vaatlerde bulunuyor.

Sanders, Iowa seçim sonuçları sonunda yaptığı konuşmasında konumunu Washington D.C, Wall Street ve medyadaki egemenlere karşı vaatlerini ‘‘politik devrim’’ olarak dile getirdi.

Sanders’ı Clinton karşısında avantajlı kılan bir diğer etken de ‘super PAC’ adlı lobilerden seçim kampanyasına yardım almaması. Daha açık ifade ile Sanders, büyük şirketlerden ve dev finans kuruluşlarından seçim kampanyasına yardım yapmasına müsaade etmiyor.

Sanders’ı Clinton karşısında güçlü kılan dar gelirli seçmenler ile gençler olduğu dikkat çekiyor. Iowa önseçiminde 30 yaş altı Demokrat seçmenin yüzde 84’ü Sanders’a oy verirken Clinton’a yalnızca yüzde 14 destek çıktı. Iowa’da Clinton, 50-64 yaş arası yüzde 60, 65 yaş ve üstündeki Demokratların ise yüzde 74’ünün oyunu aldığı görüldü.  

Clinton tecrübesi ile Kasım ayındaki başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi rakibine karşı daha avantajlı görüldüğü için Demokrat Partililer’den destek görüyor. Sanders ise daha çok güven ve insan merkezli politikalarından dolayı seçmeni etkilemiş durumda. 

ABD’nin daha sosyal devlet olması yolunda büyük vaatte bulunan Senatör Sanders, gelecek hafta yapılacak olan New Hampshire önseçiminde favori görünüyor.

Iowa önseçimlerine kadar New Hampshire eyaletinde Cumhuriyetçi Parti için ise anketler Trump’ı kazanmaya en yakın başkan aday adayı gösteriyordu. Trump’ın en büyük rakibinin ise Cruz olacağı tahmin ediliyordu. Ancak Iowa sonuçlarının New Hampshire eyaletini ne kadar etkileyeceği henüz bilinmiyor.   

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.