Iowa’da Clinton önde ancak Sanders ensesinde

Iowa’da Clinton önde ancak Sanders ensesinde

ABD’de 2016 başkanlık seçimleri için ön seçime ilk gidecek olan eyalet Iowa. Bu eyalette yapılacak olan Demokrat Parti içindeki ön seçimin favorisi anketlere göre yine Hillary Clinton. Ancak parti içindeki rakibi Senatör Bernie Sanders, Clinton’ın hemen ensesinde.

Son haftalara kadar Clinton’ın Demokrat Parti içindeki Iowa önseçimini rahat kazanacağı öngörülüyordu. Ancak son kamuoyu yoklaması 2016 Ocak ayının ilk haftasında yapılacak olan önseçimin Clinton açısından hiç de rahat geçmeyeceğine işaret ediyor. Aşırı liberal görüşleri nedeni ile zaman zaman eleştiri alan Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın Clinton karşısında giderek güçlendiği görülüyor. 

Quinnipiac Üniversitesi tarafından yapılan ankete göre Iowa’da Clinton, Sanders’a karşı yüzde 41’e yüzde 40 önde olduğunu belirledi. Aynı kurumun geçen Haziran’da yaptığı ankette Sanders’a karşı Clinton yüzde 33’e yüzde 52 oranında üstünlüğü sözkonusuydu. İkili arasında puan farkının 19’dan yalnızca yüzde 1’e inmesi, Clinton cephesinde ön seçimin daha önce rahat kazanabileceklerini düşündükleri eyaletlerde işlerinin hiç de kolay olmayacağına işaret olarak yorumlandı.

SOUTH CAROLINA’DA CLINTON RAHAT

Demokrat Parti’deki başkan aday adaylığı yarışında Clinton’ın South Carolina’da rahat kazanacağı öngörülüyor. South Carolina eyaletinde Clinton’ın ardından en güçlü isim olarak Başkan Yardımcısı Joe Biden olarak görülüyor. Biden her ne kadar başkanlık seçimlerinde aday adaylığını henüz açıklamasa da Demokrat Parti tabanın da ciddi bir desteğin olduğu anketlerde görülüyor.

Public Policy adlı kuruluşun anketine göre South Carolina’da Clinton’a destek oranı yüzde 54 görülürken, Biden yüzde 24 ve Sanders yalnızca yüzde 9 şeklinde belirlendi. 

Demokrat Partili analistler, Clinton’ın Iowa, New Hampshire da Sanders’a karşı kaybetse dahi güney ile kozmopolit büyük eyaletlerde (New York, Carlifornia gibi) kazanacağına kesin gözüyle bakıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.