Iowa ve New Hampshire da yarış kıran kırana

Iowa ve New Hampshire da yarış kıran kırana

Bu yılın Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimleri için Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti başkan aday adaylarının önseçim yarışına ilgi giderek artıyor.

Her iki partinin yazın yapılacak genel kurultayında deklare edilecek olan başkan adayları daha sonra birbirleri ile Beyaz Saray’ın yeni patronu olmak için mücadele edecek.

Parti içindeki önseçim yarışında kritik öneme sahip olan New Hampshire ile Iowa’da sandık Şubat ayının ilk iki haftasında seçmenin önüne konacak. Bu iki eyaletti kapsayan son kamuoyu yoklamasına göre her iki partinin başkan aday adaylarını zorlu bir mücadelenin beklediğini gösteriyor.

NBC News-Wall Street Journal ile Marist firmasının ortaklaşa yaptığı kamuoyu yoklamasında Iowa ile New Hampshire eyaletlerinde başkan aday adaylarının birbirlerine çok yakın destek aldıkları görüldü. Pazar günü açıklanan anket sonuçlarına göre Iowa’da Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayı Senatör Ted Cruz ile işadamı Donald Trump önde görülüyor.

Bu eyalette Demokrat Partili başkan aday adayları olan Hillary Clinton ile Senatör Bernie Sanders arasında yarışın kıyasıya geçeceğe benziyor.

Iowa’da Ted Cruz, muhafazakar partinin en güçlü adayı olarak dikkat çekiyor. Ankete göre Cruz’a bu eyalette destek oranı yüzde 28, rakibi Trump’a ise yüzde 24 olarak belirlenmiş durumda. Muhafazakar partinin bir diğer iddialı adayı Senatör Marco Rubio yüzde 13, emekli doktor Ben Carson ise yüzde 11’lerde görülüyor.

Cumhuriyetçilerin New Hampshire eyaletindeki önseçim yarışında Donald Trump önde, hem de açık ara. Trump, ankete göre yüzde 30 oranında destek aldığını belirlerken en yakın rakibi Rubio ancak yüzde 14 alabiliyor. New Hampshire eyaletini seçim kampanyası için ‘ya devam ya da tamam’ olarak gören New Jersey Valisi Chris Christie ise yüzde 12 olarak belirlenmiş durumda.

DEMOKRATLAR’DA IOWA’DA CLİNTON, NEW HAMPSHİRE DA SANDERS ÖNDE

Demokrat Parti içindeki başkanlık yarışı da bu iki eyalette çekişmeli geçeceği görülüyor. Clinton Iowa’da avantajlı görünürken Sanders New Hampshire da önde.

ABD eski dışişleri bakanı Hillary Clinton, Iowa eyaletinde rakibi Sanders’ın 3 puan önünde. Clinton yüzde 48, Sanders ise ankete göre yüzde 45 destek almış durumda.

New Hampshire da ise Sanders rakibinden 4 puan önünde. Sanders yüzde 50, Clinton ise yüzde 46 ankette destek almış durumda. New Hampshire da yapılan son beş kamuoyu yoklamasının ortalamasında ise Sanders, Clinton’ın 6 puan önünde.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.