İnşaat işçiliğinden Beyaz Saray’a

İnşaat işçiliğinden Beyaz Saray’a

ABD başkanlığı yapmış bazı isimlerin Beyaz Saray’daki koltuğa oturmadan önce hayatın çok farklı mecralarında çalıştıkları ortaya çıktı.

Hayat hikayelerine bakıldığında bazı başkanlar temizlik işçiliğinden tutun da yolda araba tamirciliğine kadar birçok farklı alanda çalışmış.

ABD Başkanı Barack Obama, geçen günlerde bir röportajında üniversite yıllarında asgari ücretle çalıştığını söylemişti. ABD’nin 44. Başkanı olan Obama’nın hayat hikayesine bakıldığında, Baskin-Robbins dondurma şirketine ait mağazalarda çalışmış. Bunun yanında boyacılık yapmış. Hatta New York’ta bulunan Columbia Üniversitesi’nde okurken, yazı tatillerinde Upper West Side bölgesinde inşaat temizliği bile yapmış.

ABD başkanlarının tarihçelerine bakıldığında asgari ücretle geçinmek zorunda kalan bir tek Obama değil.

ronald reaganRONALD REAGAN

ABD’nin 40.Başkanı Ronald Reagan da Hollywood filmelerinde oynamadan önce, doğduğu Dixon (IL) şehrinde can kurtaran olarak çalışmış. O dönemde toplam 77 kişinin hayatını kurtardığı belirtiliyor.

Illinois’de Eureka Üniversitesi’ne kayıt yaptırdığı sırada, okul masraflarının bir kısmını futbol bursu, geri kalanını ise bir derneğin mutfağında bulaşık yıkayarak sağlıyordu. Üniversiteden mezun olduktan sonra Iowa’da bir spor radyosunda iş buldu. Müsabaka başına 10 dolar para alıyordu. ABD eski başkanı daha sonra Hollywood’ta filmlerde oynamaya başlamıştı.

GERALD FORD

ABD’nin 38. Başkanı Gerald Ford, üvey babasının boyacı dükkanında ve yerel restoranlarda mangal başında bile çalışmış. Michigan Üniversitesi Futbol Takımı’nda oynadı. 1935 yılında Yale Üniversitesi’nde futbol koçluğu yaptı. Yıllık maaşı 2 bin 400 dolar. Yani günümüzün 42 bin 676 doları.

HERBERT HOOVER

ABD’nin 31. Başkanı Herbert Hoover, genç yaşlarda arkadaşları ile birlikte dikiş makinalarını tamir edip, satan bir firma kurdu. Bu şirket daha sonra iflas etti. İş konusunda başarısız olan Hoover, 1891’de Stanford Üniversitesi’ne kayıt yaptırdı. Okula ücretsiz kayıt yaptırdı ancak kalacağı odanın ve kitapların ücretini ödemek zorunda olduğu için çalışmak zorunda kaldı. Masraflarını karşılamak için çamaşır yıkama işine girdi. Üniversite kampüsünde bulunan öğrencilerin çamaşırlarını yıkayarak geçimini sağladı.

Hoover üniversiteden mezun olduktan sonra, California’daki maden ocaklarında çalışmış. Günlük 2 dolar (günümüzün yaklaşık 56 doları) kazanan eski başkan, haftada 70 saat çalışarak hayatını idame ettirmiş.

RICHARD NIXON

Öğrencilik döneminde maddi sıkıntılar nedeniyle çalışmak zorunda kalan bir başka eski ABD Başkanı Nixon.

ABD’nin 37. Başkanı Richard Nixon, ailesine ait limon çiftliğinde çalıştı. 1922’de iflas eden babası, California’da manav, dükkan ve benzin istasyonu açttı. Los Angeles’te yaşayan aile, bütün geçmini yeni açtığı mağazadan sağladı.

Nixon, okula gitmeden önce her gün manava uğrayıp güne çalışarak başlıyormuş. 1930’da Whittier Üniversitesi’ne kayıt yaptıran Nixon daha sonra Duke Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden burs kazanarak eğitim hayatına devam etti.

LYNDON JOHNSON

ABD’nin 36. Başkanı Lyndon Johnson, 1924’te liseyi bitirdikten sonra, 5 arkadaşı ile birlikte bir araba alıp, Teksas’tan California’ya gitmiş. Bir yol boyunca farklı işlerde çalıştıktan sonra Teksas’a geri dönmüş. Otostop çekerek Teksas’a dönen eski başkan, yollarda araba tamirciliği bile yapmış.

1927 Teksas Southwest Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ne kayıt yaptırmış. Daha sonra varoş bir bölgede bulunan ve İspanyolların ağırlıkta olduğu bir okulda öğretmenlik yaptı. Öğretmenlik yıllarında yıllık 1,530 dolar (günümüzün 21 bin 796 dolar) gelire sahipmiş. Johnson, öğretmenlikten sonra Kongre’de danışmanlık görevlerinde bulundu.  

jimmy carterJIMMY CARTER

ABD’nin 39. Başkanı Jimmy Carter, küçük yaşlardan itibaren ailesinin yerfıstığı çiftliğinde çalıştı. Çiftlikten aldığı ürünleri kamyonet üzerinde kasabalarda satmış.

Daha sonra ABD Donanma Akademisi’ne katıldı. Birkaç yıl boyunca akademide kalan Carter, babasının ölümünden sonra tekrar çiftliğe dönmüş.

1954 yılında çiftlikte çalışırken yıllık sadece 187 dolar kar marjına sahipmiş. Carter sonraki yıllarda siyasete girdi. Carter bugünlerde hemen hemen her pazar Atlanta’da bir kilisede vaaz veriyor.

bill clintonBILL CLINTON

ABD’nin 42. Başkanı Bill Clinton, Georgetown Üniversitesi’nde okurken, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde memur olarak çalıştı. Yıllık geliri 25 bin 699 dolar. Clinton, okul ücretlerinin pahalı olmasından dolayı bir ara üniversiteyi bırakıp, eve dönmeyi bile düşünmüş.

GEORGE H. W BUSH

ABD’nin 41. Başkanı George H.W Bush, babasının mevcut işlerinden ziyade kendi işini kurmak istedi. Babasının yakın bir arkadaşının petrol şirketinde memur olarak çalıştı. Aylık 375 dolar maaş alıyordu. Daha sonra 1950’de kendi petrol şirketini kurdu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.