Ara seçimlerin açık ara galibi Cumhuriyetçiler oldu

Ara seçimlerin açık ara galibi Cumhuriyetçiler oldu

ABD genelinde iki eyalet dışında diğer eyaletlerden gelen kesin olmayan sonuçlara göre Demokrat Parti Senato’da çoğunluğu Cumhuriyetçi Parti’ye kaptırdı. Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamaları Demokratların, Kongre’nin hem alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde hem de üst kanadı olan Senato’da çoğunluğu Cumhuriyetçilere kaptıracağını gösteriyordu.

Şu ana kadar gelen sonuçlara göre Demokratlar Senato’daki 7 koltuğunu Cumhuriyetçilere kaptırdı. Demokratlar, Batı Virginia, Güney Dakota, Iowa, Kuzey Carolina, Colorado, Montana ve Arkansas eyaletlerindeki senatörlük koltuklarını koruyamadı. Ara seçimlerin ilk sonuçlarına göre yine Cumhuriyetçiler Senato’da 52, Demokratlar ise 45 koltuğa sahip oldu. Yüz sandalyeli Senato’da 2 bağımsız senatör bulunuyor. Alaska’da ise henüz oy sayımı yapılmadı. Virginia eyaletinde ise Demokratlar 0.6 puan önde ve sandıkların yüzde 99’u sayılmış durumda.

Senato gibi Temsilciler Meclisi’nde de Demokratlar rakibi Cumhuriyetçilere karşı ağır yara aldı. Şu ana kadar yapılan sayımlar sonunda Cumhuriyetçiler 235, Demokratlar ise sadece 159 sandalye kazanabildi. Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’nde 218 olan çoğunluk sayısını da geçmiş durumda. 435 sandalyeli Meclis’te henüz 41 milletvekilliği için sonuçlar netleşmedi.

Valilik seçimlerinde de Demokratlar hezimet yaşıyor. Şu ana kadar yapılan sayımlara göre 36 eyaletten 23’nü Cumhuriyetçiler, 7’sini ise Demokratlar kazandı.

Henüz sandıkların yüzde yüzü sayılmadı. Ancak Senato yarışında kazanması kuvvetle muhtemel adaylar ve partileri şöyle:

Rhode Island: Demokrat Parti Senato’daki bir koltuğunu daha korudu. Demokrat Partili Senatör Jack Reed, Cumhuriyetçi rakibi Mark Zaccaria’ya karşı galip gelerek yeniden seçilmeyi başardı.

Massachusetts: Demokratların kalesi eyaletlerden olan Massachusetts de sürpriz yaşanmadı ve Demokrat Partili Senatör Ed Markey seçimin galibi oldu. Markey, Cumhuriyetçi Partili aday Brain Herr’e karşı yarışıyordu.

New Jersey: Kuzey Doğu eyaleti olan New Jersey’de beklenen sonuç geldi. Demokrat Partili Senatör Cory Booker, Cumhuriyetçi Jeff Bell’e üstünlük sağlayarak koltuğunu korudu.

Delaware: Bu eyaletinde gülen Demokratlar oldu. Demokrat Parti bu eyalette koltuğunu korumayı başarırken Senatör Christoper Coons yeniden Senato’da 6 yıl görev yapmaya hak kazandı. Cumhuriyetçi aday Kevin Wade seçimi kaybetti.

Minnesota: Demokrat Senatör Al Franken, açılan sandıkların yüzde 57’ne göre koltuğunu koruyacak görünüyor. Franken, şuana kadar oyların yüzde 55’ini alırken Cumhuriyetçi Mike McFaden de yüzde 41 oy almış durumda.

Kuzey Carolina: Seçimin çekişmeli geçeceği beklenen eyalette Demokrat Partili Senatör Kay Hagan, açılan sandıkların yüzde 98’ine göre Cumhuriyetçi rakibi Thom Tillis’in 2 puan gerisinde. Tillis kuvvetle muhtemel seçimi kazanan isim oldu ve Demokratlar Senato’daki yedinci koltuğu da Cumhuriyetçilere bu eyalette kaybetmiş olacak.

New Hampshire: Demokratların favori olduğu eyalette Senatör Jeanne Shaheen, Cumhuriyetçi rakibi Scott Brown’ına karşın 3 puan ile seçimi kazandı.

Michigan: Demokrat Parti Michigan’da beklenildiği üzere rahat bir zafer elde etti. Demokrat Partili Senatör Gary Peters yeniden seçildi. Cumhuriyetçilerin adayı Terri Lynn Land’e karşı Peters, yüzde 13 oy farkı ile mutlu sonuca ulaşan isim oldu.

Illinois: Bu eyaletten gelen ilk sandık sonuçları Demokratlar için tam bir hayal kırıklılığı oldu. Ancak Chicago gibi eyaletin büyük şehirlerinden gelen sonuçlar Demokratları seçimin galibi yaptı. Sandıkların şuana kadar yüzde 90’ı açıldı ve Demokrat Senatör Dick Durbin, Cumhuriyetçi rakibi Jim Oberweis’a yüzde 10 fark atarak galip geldi.

New Mexico: Demokrat Senatör Tom Udall, açılan sandıkların yüzde 65’ine göre Cumhuriyetçi rakibi Allen Weh’in 10 puan önünde götürüyor.

Iowa: Sonucu merakla beklenen bir başka eyalette Iowa. ABD seçimlerinde hep kritik öneme sahip olan Iowa eyaletinde sandıkların yüzde 76’sı açıldı ve Demokrat aday Bruce Braley seçimi Cumhuriyetçi rakibi Joni Ernst’e karşı kaybetti. Ernst, Braley’e karşı 6 puan farkla senatörlük koltuğunu kazanan isim oldu. Böylece Demokratlar Senato’da altıncı koltuğunu da Cumhuriyetçilere kaptırdı.

Virginia: Oyların yüzde 99’u sayıldı ve Demokrat Senatör zafere 0.4 puan ile elde etme yolunda. Demokrat Senatör Mark Warner, Cumhuriyetçi Ed Gillespie’ye karşı yüzde 48.6’a oranla yüzde 49 üstünlük sağlamış durumda.

Kentucky: Senato’da Cumhuriyetçi Parti’nin Azınlık Lideri olan Mitch McConnell yeniden seçildi. Cumhuriyetçilerin Senato’da çoğunluğu elde ettiği için de McConnell artık Senato’nun Çoğunluk Lideri koltuğuna oturacak. 1 Ocak’ta görevi Demokrat Parti’nin halihazırda Senato Çoğunluk Lideri olan Harry Reid’den görevi devir alacak olan McConnell, bu pozisyonu ile ülkenin en güçlü üç siyasetçisinden biri olacak. McConnell, Demokrat Parti’nin adayı Alison Lundergan Grimes’e karşı galip geldi.

Batı Virginia: Eyalet tarihinde ilk kadın senatörünü seçti ve Demokratlar da Cumhuriyetçilere karşı yine Senato’daki ilk koltuk kaybını burada yaşadı. Cuhuriyetçi Parti’nin senatör adayı Shellet Moore Capito, Demokrat Natalie Tennant’a karşı üstün gelerek koltuğu kaptı.

Oklahoma: Eyaletin Senato’daki iki senatörlük koltuğu için yapılan yarışın galipleri de Cumhuriyetçiler oldu. Her iki senatörlük yarışını da kazanan Cumhuriyetçiler bu eyalette fire vermedi. Oklahoma’nın Cumhuriyetçi Senatörleri olan James Lankford ile Jim Inhofe yeniden seçilmeyi başardı. Bu eyalette Demokrat Parti’nin senatör adayları ise Matt Silverstein ile Connie Johnson idi.

Montana: Demokratlar Senato’daki dördüncü koltuğunu da bu eyalette Cumhuriyetçilere kaptırdı. Cumhuriyetçi Parti adayı Steve Daines, Demokrat aday Amanda Curtis’e galip gelerek, partisinin Senato’daki koltuk sayısını arttırdı.

Güney Carolina: Bu eyalete de Oklahoma gibi bugün iki senatörlük koltuğu için sandığa gitti. Güney eyaletinde de sürpriz yaşanmadı ve Cumhuriyetçi iki senatörde koltuklarını korudu. Senatör Lindsey Graham ile Senatör Tim Scott önümüzdeki 6 yıl süresince yine senatör olarak görevlerini sürdürecek. Bu eyalette Demokrat Partililerin senatör adayları ise Brad Hutto ile Joyce Dickerson idi.

Tennessee: Beklendiği üzere yine Cumhuriyetçi Parti kazandı. Cumhuriyetçi Senatör Lamar Alexander Demokrat rakibi Gordon Ball’e karşı galip gelerek koltuğunu korumayı bildi.

Güney Dakota: Demokrat Parti’nin Senato’daki üçüncü koltuğunu da bu eyalette kaybett. Eyaletin Valisi olan Cumhuriyetçi Mike Rounds Demokrat Parti adayı Rick Weiland ile bağımsız aday Larry Pressler’e karşı galip geldi.

Maine: Cumhuriyetçi Senatör Susan Collins yeniden seçildi. Collins’in Demokrat Partili Shenna Bellows’a karşı zafere ulaştı.

Arkansas: Demokrat Parti, Batı Virginia’dan sonra Senato’daki bir koltuğunu da Arkansas’da kaybetti. Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Tom Cotton, Senatör Mark Pryor’a karşı galip geldi.

Georgia: Yarışın sıkı geçeceği beklenen eyalette sandıktan Cumhuriyetçiler rahat galibiyet elde etti. Sandıkların yüzde 96’sı sayıldı ve Cumhuriyetçi Parti’nin adayı David Perdue Demokrat rakibi Michelle Nunn’a yüzde 10 oranında fark atarak senatörlük yarışını kazandı.

Kansas: Beklenildiği üzere eyalette senatörlük yarışı başa baş geçti ancak günün sonunda gülen taraf yine 78 yaşındaki Cumhuriyetçi Partili Senatör Pat Roberts oldu. Açılan sandık oranı yüzde 81 ve Roberts bağımsız aday Greg Orman’a yüzde 8 oranında fark attı. Demokrat Partililer bu eyalette senatörlük seçimlerine girmedi.

Nebraska: Seçimlerde her zaman Cumhuriyetçilerin rengi olan kırmızı ile boyanan Nebraska eyaletinde sandıkların yüzde 14’ü açıldı. Cumhuriyetçi Senatör Ben Sasse Demokrat Dave Domina’nın yüzde 28’in önünde seçimi götürüyor.

Texas: Beklenildiği üzere Cumhuriyetçi Parti Senatörü John Cornyn, Demokrat aday David Alameel’in yüzde 26 oranında seçimi önde götürüyor.

Louisiana: Demokrat Parti bu eyalette koltuğunu son anda korudu. Sandıkların yüzde 90’nı açılana kadar Cumhuriyetçi Parti’nin senatör adayı yarışı önde götürüyordu ancak son sandıklarda Demokrat Senatör Mary Landrieu sürpriz bir atak yaparak öne geçti. Şuana kadar sandıkların yüzde 100’ü açıldı ve Landrieu oyların yüzde 42.1’ini Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Bill Cassidy ise yüzde 41’ini aldı. Landrieu rakibinden 16 bin oy fazla alarak koltuğunu korudu.

Colorado: Demokratlar adına bir sıkıntılı haberde Colorado eyaletinden geldi. Demokratlar Senato’daki beşinci koltuğunu bu eyalette kaybetti. Haberin yazıldığı saatte sandıkların eyalette yüzde 85’i açıklandı ve Demokrat Senatör Mark Udall oyların yüzde 44’ünü alırken Cumhuriyetçi rakibi yüzde 50.5 oranında oy alarak seçimi kazandı.

Mississippi: Beklenildiği üzere Cumhuriyetçi Senatör Thad Cochran Demokrat rakibi Travis Childers’a karşı rahat bir zafer elde etti. Açılan sandık oranı yüzde 97 ve Cochran oyların yüzde 59.1’ni aldı. Childers ise ancak yüzde 38.7 de kaldı.

Oregon: Demokrat Partili Senatör Jeff Merkley, açılan yüzde 69 sandıktan Cumhuriyetçi rakibine 16 puan fark atmış durumda.

Wyoming: Açılan sandık oranı yüzde 100 ve Cumhuriyetçi Partili Senatör oyların yüzde 71.8’ini alarak seçimi kazanan isim oldu. Demokrat aday Charlie Hardy ancak oyların yüzde 17.7’ini alabildi.

Idaho: Sandıkların henüz yüzde 46’sı açıldı ancak bu eyalette Cumhuriyetçilerin kazanmasına kesin gözü ile bakılıyor. Açılan sandıklarda sayılan oyların yüzde 65.3’ünü Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch alırken Demokrat rakibi ancak yüzde 34.7 oranında oy alabildi.

Hawaii: Sandıkların yüzde 10’u açıklandı ve Demokrat Partili Senatör yüzde 72.4, Cumhuriyetçi aday Cam Cavasso ise şuana kadar yüzde 25.5 oranında oy alabildi. Bu eyalette Demokratların kazanmasına kesin gözü ile bakılıyor.

Henüz Alaska eyaletinde oy verme işlemleri devam ettiği için sandıklar açılmadı. Alaska’da seçimin sonucunu kimse kestiremiyor. Zira bu eyaletteki arazi ve iklim koşulları sağlıklı kamuoyu yoklamasına izin vermiyor.

Kentucky bu ara seçim kampanyasında Demokrat Parti ile Cumhuriyetçi Parti’nin seçim çalışmaları için toplam 50 milyon dolar harcadı. Bu rakam Senato yarışında ABD genelinde bir eyalette harcanan en büyük miktar olarak kayıtlara geçti.

Yine dün ülke genelinde yapılan ara seçimlerde toplam harcanan para 4 milyar doları buldu. Bu da ülke tarihinde gelmiş geçmiş en pahalı ara seçim olarak tarihe geçti.

DEVAMI GELECEK…

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.