İç Güvenlik Bakanlığı 27 Şubat’ta kapanabilir

İç Güvenlik Bakanlığı 27 Şubat’ta kapanabilir

Kongre’de bütçe görüşmeleri üzerinde bir türlü anlaşma sağlanamayan ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), 27 Şuabt’ta kapanma tehlikesi ile karşı karşıya.

Havalimanlarındaki güvenlikten, sınır boyundaki polislere, kıyı sahil güvenliğinden ülke içindeki kaçak göçmenler gibi birçok alanda ülkenin güvenliğinden sorumlu olan DHS, Kongre’de Cumhuriyetçi Partililer ile Demokratların bir türlü bakanlık bütçesi üzerinde anlaşamaması nedeniyle kapanma tehlikesi yaşıyor.

DHS, dün yaptığı açıklamada bütçe krizi aşılamadığı takdirde bunun ülkeyi ciddi bir güvenlik riskine atacağı konusunda uyardı. İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, Kongre’ye seslenerek, Amerikan vatandaşlarının güvenliğini riske etmemelerini istedi.

Bakan Johnson, Kongre’nin DHS bütçesi üzerinde anlaşma sağlayamaması durumunda bakanlığa bağlı çalışanlara maaşların ödenemeyeceği, bazı yangın departmanlarının kapanacağı, yerel polislerin eğitilmesinin duracağı gibi salgın hastalıklarla mücadelede güvenlik birimlerin mücadelesinin de sözkonusu olamayacağına dikkat çekti.

Kongre’de çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler, DHS’nin bütçesinin kabulü karşısında Başkan Barack Obama’nın göçmenlik yasası ile ilgili çıkardığı kararnameyi iptal etmesini istiyor. Beyaz Saray ise bu teklifi şantaj olarak değerlendiriyor. Senato’da dün Cumhuriyetçilerin DHS bütçesini onaylayan ancak karşılığında Obama’nın göçmenlik kararnamesini kaldıran teklifi Demokrat Partili senatörler bloke etti.

ABD devleti yine Kongre’de Cumhuriyetçilerin Başkan Obama’nın kamu harcamalarını kısabilmek amacıyla 2013 yılının eylül ayında federal hükümetin kepenk kapamasına yol açmıştı. Bazı Cumhuriyetçi Partililer, DHS’nin kapatılmasının büyük sorun teşkil etmeyeceği fikrini savunuyor. Ancak muhafazakar partinin öncelikleri arasında olan güvenlik konusunda ülkeyi rikse etme politikasını göze alabileceğine fazla ihtimal verilmiyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.