Hispaniklerin sandıkta tercihi açık ara belli

Hispaniklerin sandıkta tercihi açık ara belli

Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde ülkedeki en büyük nüfusa sahip Latin Amerikalıların tercihi, sandığın kaderini değiştirebilecek güce sahip.

Yeni yapılan bir kamuoyu yoklaması Latin Amerikalıların 2016 ABD başkanlık seçimlerinde hangi başkan aday adayına eğiliminin daha fazla olduğunu ortaya koydu. Afro-Amerikalılar gibi Latin Amerikalıların da en fazla tercih ettiği başkan aday adayı Hillary Clinton.

Ülkede azınlıkların ilk tercih ettiği parti haline gelen Demokrat Parti, son yıllarda yalnızca liberal fikirlerin değil farklı etnik, din  gruplarının da hakkını savunan yapıya dönüştü.

Başkan Barack Obama ile Demokrat Parti’nin daha sosyal politikalara yönelmesi de yine bu partiyi dar gelirlilerin ilk tercihi haline dönüştürdü. 2008 başkanlık seçimleri öncesine kadar Latin Amerikalıların oy dağılımı genelde Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında dengeli bir dağılımı sözkonusuydu. Ancak bu tarihten sonra Latin Amerikalıların genel eğilimi Demokrat Partiye yöneldi. Yapılan son kamuoyu yoklaması da Latin Amerikalıların bu eğiliminin kendi kökenlerinden gelen Cumhuriyetçi başkan aday adaylarına rağmen devam ettiğini gösterdi.  

Washington Post ile Univison İspanyol televizyon kanalının ortaklaşa yaptıkları ankete göre Hispaniklerin yüzde 39’unun eski Dışişleri Bakanı Clinton’ı tercih ettiklerini gösterdi. Clinton’ın ardından Latin Amerikalıların ikinci tercihi yine bir başka Demokrat başkan aday adayı Senatör Bernie Sanders. Sanders’a Hispaniklerin destek oranı yüzde 19. 

Küba kökenli olan ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından Senatör Marco Rubio’ya destek oranı yüzde 8’de kaldığı görüldü. Meksikalılara hakaret eden ve bu ülke ile sınırda duvar örülmesini savunan muhafazakar partinin bir başka başkan aday adayı işadamı Donald Trump’a yüzde 7 destek çıktı. Aynı ankette Küba kökenli başkan aday adayı Senatör Ted Cruz’a da desteğin yüzde 7 oluğu belirlendi.

DEMOKRATLAR İÇİNDEKİ YARIŞTA DA LATİNLER CLINTON DİYOR

Demokrat Parti içindeki önseçim yarışında da Hispaniklerin ezici çoğunluğu Hillary Clinton’dan yana. Hispaniklerin yüzde 57’si Clinton’ı tercih ederken yüzde 28’i Sanders taraftarı. Ancak, geçen Haziran ayında yapılan ankette Clinton’a destek yüzde 73 iken Sanders için bu oran yüzde 3 idi.  

Cumhuriyetçi Parti içindeki önseçimde Latin Amerikalıların birinci tercihi Florida Senatörü Marco Rubio. Hispaniklerin Rubio’ya desteği yüzde 27. Kamuoyu yoklamasında emlak milyarderi Trump’a destek yüzde 22 ve Teksas Senatörü Cruz’a ise yüzde 19 olduğu açıklandı.

Hispaniklerin yüzde 74’ü Trump’ın kaçak göçmenleri sınır dışı edilmesi yönündeki politikasını yanlı bulduğunu belirtirken yüzde 23’ünün bunu desteklediği dikkat çekti.

Anket bin 200 Latin Amerika kökenli ile 11-18 Şubat tarihleri arasında telefon ile görüşülerek hazırlandığını bildirildi. Cumhuriyetçiler için anketin yanılma payının artı eksi yüzde 6.5, Demokratlar için ise yüzde 4 olduğu bildirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.