Hispanik Ticaret Odası: Trump tam bir soytarı

Hispanik Ticaret Odası: Trump tam bir soytarı

ABD Hispanik Ticaret Odası, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’ın göçmen politikasına teki göstererek, “Trump tam bir soytarı” açıklaması yaptı.

Dün Arizona eyaletinde göçmen politikası üzerine konuşan Trump’a tepkiler gelmeye devam ediyor. ABD Hispanik Ticaret Odası, Trump’ın göçmen politikasına tepki olarak başkan adayı için “soytarı” demekten çekinmedi.

ABD Hispanik Ticaret Odası Başkanı Javier Palomarez, MSNBC televizyonunda katıldığı programda, “Meksika’dan gelir gelmez tabanını coşturmak zorunda kaldı. Ama işin aslı bu yaptığının kendisine bir faydasının olmayacağıdır” dedi.

Latin Amerikalıların bu saatten sonra Trump’a oy vermeyeceklerini savunan Palomarez, “Latinoların oylarını alamadığı müddetçe Trump’ın Beyaz Saray hayalinin gerçekleşme ihtimali asla yok” dedi.

Trump’a Latinoların öfkeli olduğunu belirten Palomarez, “İnsanlar Trump hakkında ne diyor biliyor musun? İspanyolca ifade edeyim size ‘payaso’. Payaso! Yani soytarı. Hemde tam bir soytarı. Benim Amerikalılara ve Cumhuriyetçi Partililere tavsiyem John Kasich’i (Ohio Valisi) seçmeleri, biliyorsunuz makul ve ortada bir isim” diye konuştu.   

ABD Hispanik Ticaret Odası tarihinde ilk defa bu yıl başkanlık seçimlerinde bir adayı desteklediğini açıklamıştı. Geçen Temmuz ayında Hispanik Ticaret Odası Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton’dan yana oy kullanacaklarını bildirmişti.

TRUMP’IN ANTİ GÖÇMEN POLİTİKASI TEPKİ TOPLAMAYA DEVAM EDİYOR

Dün Arizona eyaletinde göçmen politikası ile ilgili konuşan Trump, ülkedeki her kaçak göçmenin sınır dırışı edileceğini söylemişti. ABD’de bugün 11 milyondan fazla kaçak göçmenin yaşadığı dile getiriliyor.

Trump’un bu insanları sınır dışı edeceği yönündeki sözlerine tepkiler giderek artıyor. Demokrat Parti’nin başkan adayı yardımcısı Tim Kane, NBC televizyonuna verdiği demeçte, “Liderlikle ilgili en önemli şey tutarlı olmaktır. Farklı topluluklara farklı şeyler söyleyemezsiniz” dedi.

Kane daha sonra, “Bildiğiniz gibi sınırın diğer yanından geldi ve yine her şeyi Meksika sınırına örülecek duvara dayadı. Meksika bunun parasını ödemeyecek. Ayrımcılık yapıyor. Söylediği Amerikan’ın Meksikalıları sınır dışı edeceği. Ama Meksika Başkanı’nın gözlerine baktığında aynı şekilde söylediklerini  dile getiremiyor” diye konuştu.

NEW YORK BELEDİYE BAŞKANI: TRUMP’IN NE KONUŞTUĞU BELLİ DEĞİL

Trump’ın göçmen karşıtı sözlerine New York Şehri Belediye Başkanı Bill de Blasio da tepki gösterdi. Blasio, “Trump, sınırdışından söz ediyor ama bunu hangi bütçe ile ne kadar sürede bunu yapabileceği veya nasıl bir kanun çıkarabileceği gibi konularda detay vermiyor. Yorumda bulunmak zor ancak böyle genel ifadeler ve içi boş sözlerin kendisine bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Trump’ın ne konuştuğu belli değil o nedenle de birebir politikalarına karşı argüman dile getirmekte zor” dedi.

New York Şehri’nde Trump’ın ifade ettiği sınır dışı işleminin yaşanması durumunda 500 bin insanın olumsuz etkileneceğini belirten Blasio, böyle bir şey hayata geçmesinin Amerikalılar içinde maddi manevi büyük kayıp olacağını dile getirdi.  

Trump’ın kendisine bir “günahkeçisi” bulduğunu belirten New York federal Milletvekili Jerry Nadler, tarihe bakıldığında bu yöntemin çok kullanıldığının görüleceğini söyledi. Trump’ın kaçak göçmenler için dile getirdiği ifade için ise Nadler, “Kan donduran sözler… sorumsuzluk ve bağnazlık bu” diye tepki gösterdi.

CNN televizyon kanalına konuşan Nadler, “Bu bağnazlık çünkü bir suçlu yüzünden tüm milleti suçluyorsun. Bu faşistliğin tam benzeri Avrupa’da yaşandı: Her sorun Yahudiler’de denildi. Sorunların varlığı Meksikalıların burada olması deniliyor. Aynı şey 1850, 1840’larda da İrlandalı göçmenlere karşı aynı histeri gösterildi. İrlandalı göçmenler her türlü yıkımın, kötülüğün sebebi görüldü. Sorunları ve nedenleri bir toplumdan bilmek ve diğerlerini masum görmek nasıl olabilir. Evet suça karışmış bazı kaçak göçmenler vardır ama suça karışan daha fazla burada yaşayanlardır” diye konuştu.

Libertaryan Partisi başkan adayı Gary Johnson, Trump’ın kaçak göçmenler için dile getirdiği sözlerine, “Amerika böyle bir şeyi desteklemez” diye tepki gösterdi. Johnson, Trump’ın dünkü konuşmasından sonra New Mexico eyaletinde kapı kapı dolaşsa dahi oy alamayacağını belirten eski vali ve başkan adayı Johnson, “Amerikalılar ve özellikle de Latinolular Trump’ın konuşmasından daha iyisine layık” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.