Hagel: Türkiye IŞİD ile mücadelede  önemli rol oynayacak

Hagel: Türkiye IŞİD ile mücadelede önemli rol oynayacak

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, coğrafi konumunun önemi ve IŞİD’in yok edilmesindeki çıkarı dolayısıyla Türkiye’nin, IŞİD’in yok edilmesi mücadelesinde önemli rol oynayacağını dile getirdi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi’nde düzenlenen oturumda, ABD’nin IŞİD politikalarına yönelik senatörlerin sorularını cevapladı. Hagel, Beyaz Saray’ın “IŞİD ile savaş halindeyiz” açıklamasının bir benzerini kullandı. “El Kaide ile olduğu gibi IŞİD ile de savaş halindeyiz.” dedi. IŞİD için askeri müdahaleden daha fazlasının gerektiğini belirten Hagel, “Bölgede siyasi bir süreci gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar 40’tan fazla ülkenin IŞİD ile mücadeleye destek olma isteğini sunduğunu, bunlardan 30’unun askeri desteğe de hazır olduğunu dile getiren Hagel, Başkan Barack Obama, Dışişleri Bakanı John Kerry ve kendisinin son zamanlarda koalisyonun genişletilmesi için çaba gösterdiklerini hatırlattı.

Bu vesile ile Türkiye’yi ziyaret ettiğini kaydeden Hagel, “Coğrafi konumunun önemi ve IŞİD’in yok edilmesindeki çıkarı dolayısıyla Türkiye, 46 diplomatını esir tutan IŞİD’in yok edilmesi mücadelesinde önemli rol oynayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu. Wales’ta gerçekleşen NATO zirvesinde Türkiyeli yetkililer ile görüştüklerini hatırlatan Hagel, “Kerry ve ben, Türkiye’nin yapabileceği özel katkıları görüşmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Hagel, IŞİD’e yönelik operasyonun riskler taşıyabileceğini de belirtti. ABD’nin eğittiği ve silah yardımında bulunduğu askeri birliklerin gözlenmesi için Dışişleri Bakanlığı, İstihbarat birimleri ve bölgedeki müttefik ülkeler yakın çalışma içinde olacaklarını söyledi. Hagel, “Silahların muhaliflerin radikal unsurlarına, IŞİD’e, Suriye rejimine ve ya diğer radikal grupların eline geçmemesinden emin olmak için onları yakından takip edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.