Hagel: Türkiye ile görüşmelerde kayda değer mesafe alındı

Hagel: Türkiye ile görüşmelerde kayda değer mesafe alındı

Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD ile mücadele koalisyonu özel temsilcisi General John Allen’ın Türk yetkililer ile yaptığı görüşmelerde kayda değer mesafe aldığını söyledi.

Şili’de mevkidaşı Jorge Burgos ile ortak basın toplantısı yapan Savunma Bakanı Chuck Hagel’a Suriyeli muhaliflerin ‘eğitilmesi ve donatılması’ konusunda Türkiye ile sürdürülen müzakerelerinin durumu soruldu. General John Allen’ın Washington’a yeni ulaştığını hatırlatan Hagel, kendisiyle Türkiye’deki görüşme raporlarını ele alacakları yüz yüze bir görüşme yapacağını dile getirdi.

Görüşmelerin içeriğine dair genel bilgi verebileceğini ifade eden Hagel, “General Allen özellikle Türkiye ile kayda değer bir mesafe aldı.” dedi. Türkiye’nin yakın zamanda kararını açıklayacağını ve bunun sağduyulu bir karar olacağına inandığını kaydetti. Hagel, Avrupa Kuvvetleri ve Merkez Kuvvetler’den bir ekibin gelecek hafta Türkiye’de olacağını ve askeri yetkililer ile ‘eğit ve donat’ stratejisi özelinde Türkiye’nin uluslararası koalisyona desteğini konuşacaklarını dile getirdi.

KOBANİ CİDDİ BİR PROBLEM

Savunma Bakanı Hagel, basın toplantısında IŞİD tarafından kuşatılan Kobani şehri hakkında da bir soruya muhatap oldu. Kobani’deki tehlikeli durumun farkında olduklarını belirten Hagel, “IŞİD’in geri püskürtülmesine yardımcı olacak hava saldırıları yoluyla yapabileceklerimizi yapıyoruz.” dedi.

O bölgede belli bir mesafe aldıklarını kaydeden Hagel, “Ama bu çok ciddi bir problem burada bir kez daha Başkan Obama’nın sözlerini ifade edeceğim: IŞİD’in zayıflatılması ve yok edilmesi uzun dönemli bir çabayı gerektiriyor.” dedi.

Hagel son olarak, Savunma Bakanlığı, Başkan Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Genel Kurmay Başkanı Martin Dempsey’in IŞİD koalisyonuna odaklandığını ve Ortadoğu’daki diğer ülkeler ile de görüşmelerin sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.

MUHALİFLER TÜRKİYE’DE EĞİTİLECEK İDDİASI

Öte yandan Assosiated Press (AP) haber ajansına konuşan Amerikalı bir yetkili, Türkiye’nin Suriyeli ılımlı muhalifleri ülke içinde eğitmeyi kabul ettiğini öne sürdü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Türkiye’nin ılımlı muhaliflerin eğitilmesi ve donatılmasına yardımcı olmayı kabul ettiğini açıklamıştı. Ancak Amerikalı yetkililer şuna kadar muhaliflerin Türkiye’de eğitileceğine yönelik bir ifade kullanmamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.