[HABER-YORUM] Seçim sonuçları Amerikan siyasetinde neleri değiştirdi?

[HABER-YORUM] Seçim sonuçları Amerikan siyasetinde neleri değiştirdi?

Başkan Barack Obama’nın 2012 başkanlık seçimlerinde Cumhriyetçi rakibi Mitt Romney’e karşı üstün gelerek yeniden seçilmesinin etkileri Amerika’da olduğu gibi tüm dünyada değerlendirmeye tabi tutuluyor. Washington D.C.’deki mevcut siyasi güç yelpazesini değiştirmeyen ve Amerikan tarihinin gelmiş geçmiş en pahalı seçimi peki neyi değiştirdi?

6 Kasım seçim sonuçlarına göre, Başkan Obama 58 milyon 933 bin (yüzde 50), Romney ise 56 milyon 548 bin (yüzde 48) oy aldı. Amerikan halkı yine Beyaz Saray’ı Obama’ya emanet ederken milyoner Romney’e yeterince güven duymadığını ilan etmiş oldu.

Kongre’de güç dengesi değişmedi. Kongre’nin üst kanadı olan Senato’da Demokratlar üstünlüğünü yine korudu. Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde ise Cumhuriyetçilerin açık ara üstünlüğü seçim ile birkez daha güven tazeledi.

Washington D.C.’deki 6 Kasım öncesi siyasi güç dengesinde önemli bir değişim olmazken 6 milyar dolara mal olan seçim kampanyası çalışmaları yalnızca Amerika’nın değil dünyanın da en pahalı seçimi olarak tarihe geçti. Amerikan siyasetinde  dengelerini değiştirmeyen dünyanın en pahalı seçimi, halkın iradesini sandıkta birinci güç olduğunu gösterdi. Seçim sonuçları zenginlerin kurmuş olduğu ‘super PAC’lerin kaybettiğini belgeledi. Seçimi Obama’nın kazanmasıyla en büyük mağlup Romney’den sonra ‘super PAC’ oldu.

Amerikan halkı yine Obama tercihi ile bu ülkenin etnik çoğulculuğuna vurguda bulundu.  Amerikan halkı Cumhuriyetçilere ‘yalnızca beyaz ve zenginlerin haklarını savunmak için karşıma gelirsen sandıktan seni çıkarmam’ mesajı verdi. Üstelik bunu da ekonomik sıkıntılara, işsizliğin yüksek olmasına rağmen söyleme dirayeti gösterdi.

Obama’nın yeniden seçim zaferi kazanması Amerika’da yaşayan azınlıkların yani Latin Amerikalıların, Afrikan-Amerikanlıların, Müslümanların, Asyalıların ve diğer etnik grupların sandıkta kritik öneme sahip olduğunu birkez daha gösterdi. Super PAC’lerin kaybettiği seçimi aslında fakir, orta sınıf Amerikan halkı ile azınlıklar kazandı.

2012 başkanlık seçim sonuçları Cumhuriyetçi Parti’nin değişmesine yol açıp açmayacağı konusunda bir yorumda bulunmak için henüz erken, ancak verdiği önemli mesajlar olduğu gerçek. Ülkede işsizliğin neredeyse yüzde 8 olmasına rağmen Başkan’a güven tazeleyen Amerikan halkı, Cumhuriyetçilere de izlediği siyasi yolun doğru olmadığını ifade etmiş oldu. Amerikan tarihinde Obama işsizliğin yüzde 7’inin üzerinde olmasına rağmen F.D. Roosevelt’en sonrayeniden seçilmeyi başaran  ikinci başkan oldu .

Obama’nın yeniden seçilmesi ülke sahiplerinin belli renkten veya zümreden insanların değil, tüm halkın olduğunu göstermiş oldu. Yine dünkü seçimde Obama’ya büyük destek veren kadınların ve gençlerin siyasette gücünü göstermiş oldu.

2012 başkanlık seçimi Washington D.C’deki siyasi güç dengesi dağılımında önemli bir değişime yol açmadı. Ancak Amerikan halkı, toplumda her bir yaş grubunun, etnik yapının, kadınların, farklılığın, çok kültürlülüğün, dünya ile bütünleşmenin, bilek gücüyle değil yumuşak güçle (soft power) sorunlara çözüm arayışının doğru yol olduğunu onayladığı mesajını verdi.

   

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.