(HABER ANALİZ) Super PAC’lerin başkanlık seçimini etkileyecek gücü var mı?

(HABER ANALİZ) Super PAC’lerin başkanlık seçimini etkileyecek gücü var mı?

Cumhuriyetçi Parti’nin seçim kampanyasına olan zenginlerin yardımı bu sene Amerikan tarihinde olmadığı kadar yüksek düzeyde gerçekleşiyor.

Zenginler klubü olarak da nitelenen Cumhuriyetçi Parti’ye seçimlerde maddi desteğin önünü açan Super PAC’ler kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinin kaderini etkileyebilecek mi? GOP’un başkan aday adaylarına bugüne kadar yapılan Super PAC aracılığı ile maddi destek miktarı 81 milyon doları geçti. Üstelik bu yardımlar önseçim kampanyasında yapıldı. Asıl Parti’nin başkan adayının netleşmesinden sonra Başkan Barack Obama’ya karşı ne kadar etkin şekilde Super PAC’lerin devreye gireceği merak konusu.

GOP’un büyük para babaları, şimdiden Başkan Obama’nın kasım ayındaki başkanlık seçimini kaybetmesi için kesenin ağzını açtı. Bugüne kadar Cumhuriyetçi Parti’den başkan adaylığı için yarışan 4 aday adayı için super PAC’lerin yatırdığı paranın toplamı 81 milyon doları geçti.

Politico isimli Amerika’nın en etkin politika haber portalı super PAC’lerin seçimlerin kaderini etkileyebilecek kadar etkin olacağı görüşünü savunuyor. Şimdiye kadar Cumhuriyetçi adaylara en cömert davranan gazinolar kralı olarak tanınan milyarder Sheldon Adelson oldu. Adelson’ın 10 milyon dolar bağış yaptığı başkan aday adayı Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich yarıştaki en favori ismiydi.  Ancak Gingrich’in önseçimlerde bekleneni verememesi üzerine Adelson, Massachusetts eski valisi ve Cumhuriyetçi Parti içindeki önseçimlerin favori ismi Mitt Romney içinde 7 milyon dolarlık bir çek yazmaktan çekinmedi. images

Şimdiye kadar Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayları içinde en fazla Super PAC desteğini sağlayan önseçimlerinde favori ismi olan Mitt Romney oldu. Romney, Super PAC aracılığı ile seçim kampanyasına 40 milyon doların üzerinde maddi destek sağladı. Başkan aday adayı önseçim yarışında ikinci durumda olan Rick Santorum 8 milyon, Gingrich 17 milyon ve Ron Paul de 4 milyon dolarlık Super PAC desteği elde etmiş görünüyor. Bunların dışında partinin başkan aday adayının kesinleşmesinden sonra 12 milyn dolarlık Super PAC yardımı kazanan adayın seçim kampanyasına gidecek.
New York Times, Washington Post gazetesi gibi liberal eğilimli basın kuruluşları Adelson gibi milyarderlerin başkan adaylarına seçimlerde hangi gerekçe ile milyon dolarlık bağışta bulunduğu sorusunu sıklıkla gündeme taşıyor. Bu sorulara henüz hiç kimse kendisini muhatap görüp cevap vermiş değil.

SUPER PAC’LER HALKIN DEĞİL PARANIN SİYASETTEKİ GÜCÜNÜ TEMSİL EDİYOR

Amerika’nın her seçim döneminde eleştiri konusu olan finans sistemini iyice yozlaştıran Super PAC, bundan iki yıl önce Anayasa Mahkemesi tarafından alınan karar ile hayata geçmişti. Mahkeme Super PAC’lerin önünü açtığı karar ile özel çıkar grupları ve şirketlere beğendikleri adaylar lehinde reklam kampanyalarına sınırsız para aktarma yetkisi vermişti. Tek yapacakları şey, ‘Super PAC’ adı verilen siyasi eylem komiteleri kurmaktı. Mahkeme kararında fonlar adayların kampanyalarına doğrudan aktarılmadıkça bir sorun yok. Anayasa Mahkemesi, büyük şirketler ve sendikalar dahil tüzel kişiliklerin ifade özgürlüğünün kısıtlanamayacağı gerekçesiyle Super PAC’lere izin vermişti.

Super PAC’ler seçimlerde ne kadar etkili olabileceğini Cumhuriyetçi Parti içindeki önseçim yarışında rüştünü ispat ediyor. Cuhuriyetçi başkan aday adayları içinde muhafazakarların favorisi olan Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum, Super PAC’lerin en az desteklediği aday. Santorum’un tabandan bulduğu desteğe inat Super PAC’ler de varlık gösterememesi eski seantörü  en büyük rakibi olan Mitt Romney’e karşı her geçen gün mevzi kaybetmesine neden oluyor. Kendi memleketi olan ve Mart ayının ortalarına kadar anketlere göre birinci geldiği Pennsylvania eyaletinde Santorum son olarak haftasonu yapılan kamuoyu yoklasına göre Romney’in gerisinde görünüyor. Siyasi uzmanlar Santorum’un kendi memleketinde dahi anketlerde seçimi Romney’e karşı kaybetmesine ne büyük neden olarak paranın gücünü gösteriyor. Zira Romney, Pennsylvania’daki önseçim çalışmaları için bu eyalette son iki hafta içinde 3 milyon dolarlık reklam harcaması yaptı. Buna karşılık Santorum’un kendi evinde yaptığı reklam harcaması ise 200 bin doları dahi bulmuş durumda değil. SheldonAdelson-PeterThiel-FosterFriess-JeffreyKatzenberg 610x458

SUPER PAC’LERDE ÖNE ÇIKAN İSİMLER

Milyarder işadamlarının başkan aday adaylarına bu kadar büyük miktarda para bağışlamasını  Gingrich’in eski bağış kampanyaları düzenleyecisi ve Washington Üniversitesi öğretim görevlisi Nancy Bocskor, ‘‘Super PAC’e destek veren kimseler kendi adaylarını başkanlık koltuğunda görmek istiyor. Ama Santorum ve Gingrich’i destekleyenler daha çok beklentiden ziyade ideolojik olarak bunu yapıyor’’ diyerek önemli bir noktanın altını çiziyor.

Adelson’dan sonra GOP başkan aday adaylarına en büyük maddi yardımda bulunan ikinci kişi olarak Texaslı milyarder Bob Perry görünüyor. Romney taraftarı olan Perry, bugüne kadar Massachusetts eski valisi için 4 milyon dolar bağışta bulundu. Texas’ın Godfather’ı olarak tanınan Perry, bir dönem Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı adayı olan Texas Valisi Rick Perry için de 2.5 milyon dolarlık seçim yardımında bulunmuştu.
GOP’un büyük bağışcıları arasında yer alan Dallas’ı milyarder Harold Simmons da Gingrich için 1.1 milyon dolarlık yardım yapmaktan çekinmedi. Simmons Gingrich’in önseçimlerde fazla varlık gösterememesi üzerine 1 milyon dolar Santorum için de bağışladı.

Romney’in seçim kampanyası yöneticilerinden Mel Sembler, GOP içinde birçok partilinin Cumhuriyetçi Parti içindeki önseçim yarışınının sonucunu beklediğine işaret etti. Sembler, parti destekçilerinin Parti’nin adayının netleşmesinden sonra daha fazla maddi yardımda bulunacağını da iddia etti.  

Wal-Mart’ın sahiplerinden ve dünyanın en zengin 16 kişisi olarak Forbes tarafından ilan edilen Jim Walton’da Romney taraftarı olanlardan. Walton önce Utah eski valisi olan Huntsman’ı destekledi. Ancak Huntsman’ın New Hempshire önseçimlerinden sonra aday adaylığından çekilmesinin ardından Walton, Romney taraftarı oldu ve seçim kampanyasına ilk planda 100 bin dolar verdi. Walton’un önümüzdeki aylarda Romney için daha da fazla para bağışında bulunacağı bekleniyor.

gop candidates Amerikan siyasetini yalnızca bu sene değil bundan sonra yapılacak her seçimde derinden etkileyecek olan Super PAC’lerde öne çıkan isimlerin kim olduğu da merak konusu. Yahudi asıllı ve gazinocular kralı Sheldon Adelson dışında Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylarını milyon dolarları ile destekleyenler arasında birçok tanınmış isim yer alıyor.

Ocak ayına kadar Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı olarak yarışan Jr. Jon Huntsman babası Sr. Jon Huntsman, PayPal şirketinin kurucusu Peter Thiel ile Louisiana eyaletinde enerji sektörünün mongollarından William Dore gibi isimler yer alıyor. Oğlu’nun yarıştan çekilmesinden sonra Sr. Jon Huntsman milyon dolarlık çekini Romney için kesiyor. Diğer taraftan milyarder Thiel ise bir diğer başkan aday adayı olan Texas milletvekili Ron Paul için milyon dolarlarını seçim kampanyasına yatırıyor. Dore ise Super PAC’lerden en az seçim kampanyasına destek bulan Santorum için para veriyor.

Eski başkanlardan George W. Bush hükümetinin ‘‘karanlıklar prensi’’ olarak adlandırılan danışmanlarından Kral Rove, geçtiğimiz gün GOP üyelerine çağrıda bulunarak Super PAC için 300 milyon dolar tedarik edilmesi gerektiğini söyledi. Rove, Obama’nın koltuğundan etmek isteyen Cuhuriyetçilerin kendi başkan adaylarına Temmuz ayına kadar 300 milyon dolarlık Super PAC desteğini sağlamaları gerektiğini söyledi. Siyasette olmadık hilelerin ustası olarak tanınan Rove, Super PAC’lerin seçimlerde ne kadar etkili olabileceğini çok iyi analiz etmiş görünüyor. Rove ve Cumhuriyetçiler değil Obama ile Demokratlar da Super PAC’lerin gücünü anlamış durumda ancak sosyal demokrat cephenin zenginler klubüne karşı seçimlere kadar nasıl mücadele vereceği merak konusu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.