[HABER ANALİZ] Boston saldırısı ve göçmenlik reformunun geleceği

[HABER ANALİZ] Boston saldırısı ve göçmenlik reformunun geleceği

Boston Maratonu’nda gerçekleşen terörist saldırının faillerinin Çeçen asıllı göçmen iki kardeş olduğunun anlaşılması, partiler üstü bir grupla Senato’ya sunulan Göçmenlik Yasası ile ilgili tartışmaları ateşledi.


Babaları Anzor Tsarnaev’in 2002 yılında yaptığı sığınma başvurusunun kabulu neticesinde Tsarnaev kardeşler Amerika’ya yasal göçmen olarak davet edilmişti. Dhokar Tsarnaev 2011 yılında vatandaşlığa kabul edilirken, Tamerlan Tsarnaev aynı yılda FBI’ın kendisiyle yaptığı görüşme sebep gösterilerek vatandaşlığa geçirilmemiş ancak yasal göçmenlik hakkı da elinden alınmamıştı. Boston teröristlerinin sığınma talebiyle Amerika’ya gelen yasal göçmenler olması göçmenlik reformunun kaderini değiştirecek tartışmalara sebep oldu.


Senato’da Grup 8 ismiyle çalışmalarını yürüten, partiler üstü senatörler grubu uzun uğraşlar neticesinde ülkenin en kötü işleyen yasalarından bir tanesi olarak gösterilen göçmenlik yasası reformu üzerinde bir uzlaşıya varmıştı. Ancak Boston saldırısının hemen ardından Cumhuriyetçi Parti’den  Iowa Senatörü Chuck Grassley, bir teklifte bulundu. Grassley’e göre saldırının Amerika’da yasal olarak bulunan iki göçmen tarafından yapılmış olması göçmenlik yasası reformunun durdurulması için bir gerekçeydi. Grassley’e göre reform görüşmeleri halihazırdaki sistemin eksiklikleri tüm ayrıntılarıyla saptandıktan sonra devam etmeliydi.


Ancak bu görüş bir çok senatörden tepki  topladı. Vermont eyaletinden Demokrat Senatör Patrick J. Leahy Grassley ve Cumhuriyetçi Parti’nin diğer üyelerinin sözlerini  hedef aldığı açıklamasında, “Kimse geçtiğimiz haftalarda korkunç bir saldırı gerçekleştiren iki adamın durumunu, milyonlarca çalışkan insanın umudunu ve geleceğini gölgelemek için kullanacak kadar merhametsiz olmasın.” dedi.


Cumhuriyetçi senatörler Lindsey Graham ve John McCain ise göçmenlik yasası reformunun bir an önce tamamlanması gerektiğini savunanlardan. İkili yaptığı açıklamada yeni yasanın ‘ulusal güvenlik’ konusunda ülkeyi güçlendireceğini belirtti.


Ancak uzlaşıya sıcak bakmayan Cumhuriyetçi senatörlerin sayısı da az değil. Bu kanat yeni düzenlemede Boston bombacılarının ülkede yaşayan yasal göçmenler olduğu ve Amerika’ya Kırgızistan’dan göç ettiği gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyor.


Cumhuriyetçi Parti’nin yıldızı parlak isimlerinden Kentucky Senatörü Rand Paul, Çoğunluk Lideri Harry Reid’e bir mektup yazarak konuyla ilgili çekincelerini belirtti. Paul, “Mülteci programımızın problemli olduğu kanıtlanmış oldu… Yüksek riskli bölgelerden mülteci kabul ederken daha fazla araştırma yapmamız gerektiği anlaşıldı.” şeklinde konuştu.


11 Eylül saldırılarının ertesinde arttırılan güvenlik taramalarının normale dönmeye başladığı şu dönemlerde bu gelişmenin araştırmaları arttıracağı ortada.


Boston bombacılarının Çeçen kökenli mülteciler olmasının göçmenlik yasası reformunun hangi bölümlerini ilgilendirdiği ise ayrı bir tartışma konusu. Yasa çok büyük oranda  Amerika’ya ucuz işçi olarak gelen yasa dışı göçmenlere yasal göçmenlik yolunun açılması ile ilgili. Yasanın mültecilik ve sığınma talebi gibi alt maddelerinin bu gelişmeden etkileneceği kesin. Kimi senatörler göçmenlik yasa reformunun alt başlıklara ayrılmasından ve her başlık için ayrı oylama yapılmasından yana. Ancak reformla İspanyol kökenli Amerikalıların oylarını almayı hedefleyen kimi senatörler yasal göçmenliğe açılacak yolun tehlikeye girmesi olasılığından dolayı bu teklife sıcak bakmıyor.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.