Göçmenlik yasası Kongre’deki ilk ciddi sınavına çıkıyor

Göçmenlik yasası Kongre’deki ilk ciddi sınavına çıkıyor

ABD’de uygulamada olan göçmenlik sisteminde önemli değişiklikler yapılmasını öngören yasa teklifi, Kongre’deki ilk ciddi sınavına çıkıyor.

ABD’de yaşayan 11 milyon kadar kaçak göçmene vatandaşlık yolunu açacak göçmen yasası teklifi, bugün Senatosu Adli Komisyonu’nda görüşülecek.

Yasa teklifi, sınır güvenliğini artırmak ve işçilere ABD’ye yasal yollarla gelmelerine olanak veren yeni imkanların yanı sıra, kaçak göçmen çalıştıran iş yeri sahiplerine karşı sert önlemler almayı ve ülkede yaşayan milyonlarca kişiye vatandaşlık yolunu açmayı hedefliyor.

 

Komisyonun bugünkü oturumunda, 844 sayfadan oluşan göçmen yasası teklifindeki sınır güvenliğinden, yasanın göçmen aileleri daha iyi kucaklamasını sağlamak amacıyla Demokrat Parti tarafından kaleme alınan tedbirlere kadar çok çeşitli konularda henüz karara bağlanmamış 300 düzenleme görüşülecek.

Yasa teklifi, bazı belirli sınır güvenliği hedeflerine ulaşılmasından sonra vatandaşlık konusunda düğmeye basılmasını öngörüyor. Ancak yasanın kolayca geçmesini sağlamak amacıyla yasada yer alan sınır güvenliğine ilişkin bu tedbirler, Cumhuriyetçi Partili senatörler tarafından yeterince ikna edici bulunmuyor. Komisyon Başkanı Senatör Patrick Leahy’ye göre, komisyon toplantısındaki ilk büyük tartışmanın da bu konuda olması bekleniyor.

 

Yasa teklifini kaleme alanlar arasında bulunan Cumhuriyetçi Parti Florida Senatörü Marco Rubio, yasa teklifindeki sınır güvenliğine ilişkin tedbirlerin daha güçlü olması gerektiğini, bu nedenle bazı değişikliklerin kabul edilebileceğini belirtiyor.


Ancak siyasi gözlemciler, bazı Cumhuriyetçi Parti senatörlerinin önerilerinin, dikkatle hazırlanmış ve çok hassas bir denge üzerine oturtulmuş yasa tasarısında, teklifi hazırlayanlarca kabul edilmesi mümkün olmayacak değişikleri içerdiğine dikkati çekiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.