Eski başkan George Bush, CIA’i savundu

Eski başkan George Bush, CIA’i savundu

ABD eski başkanı George W. Bush, Senato İstihbarat Komitesi tarafından hazırlanan CIA raporunu eleştirdi. Bush, 11 Eylül saldırıları sonrası CIA’in tartışmalı tutuklama ve sorgulama programı kapsamında yapılan uygulamaları savundu.

Raporun yayınlmasına saatler kala CNN’e konuşan Bush “Bizim için CIA’de çalışan kadın ve erkekler bir şanstır. Bunlar vatansever insanlardır. Rapor ne derse desin, bu insanların ülkeye katkısını azaltacak bir şeyse doğruluktan uzaktır.” dedi.

Dönemin ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney de CIA tarafından yapılan sorgulama işlemlerini savunarak “Bütün bunlar saçmalık. Program için yetki verilmişti. Ajanlar, yetkisiz bir şey yapmak istemedi. Adalet Bakanlığı programı gözden geçirerek legal olduğunu belirtmişti.” ifadelerini kullandı.

Raporun yayınlamasından sonra konuşan Cumhuriyetçi Senatör John McCain ise ‘ABD’nin ulusal onurunu zedeleyen ve büyük zararlar veren’ işkencenin, pratikte çok az fayda sağladığını söyledi. Amerikalıların kendi adlarına yapılanları öğrenmeye hakkı olduğunu belirten McCain “Kendi tecrübelerimden biliyorum. Mahkumlara kötü davranmak, kötü istihbarat elde etmeye neden olur.” dedi.

BM İnsan Haklarıve Terörizmle Mücadele Özel Raportörü Ben Emmerson ise yaptığı yazılı açıklamada, bugün yayınlanan işkence raporuna göre harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Emmerson, suç işleyenlerin adelet önüne çıkarılması gerektiğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.