Gazileri ihmal, bakanı koltuğundan etti

Gazileri ihmal, bakanı koltuğundan etti

Gazilerden Sorumlu Bakan Eric K. Shinseki, gazilerin sağlık sorunlarında yaşanan skandalın patlak vermesinin ardından görevinden istifa etti. Kendisi de emekli bir asker olan Shinseki, 38 yıllık kariyerin ardından Başkan Barack Obama tarafından bakanlık koltuğuna getirilmişti.

Shinseki’nin istifasını isteyen Cumhuriyetçilerin yanı sıra gaziler ve Demokrat Partili milletvekilleri de bakanın görevinden ayrılması için Beyaz Saray’a baskı yapıyordu. Bugün öğleden sonra Shinseki ile görüşen Başkan Obama ise bakanın isitifasını kabul ettiğini duyurdu. Obama ayrıca Shinseki’den boşalan koltuğa yeni bir bakan atanıncaya kadar bakan yardımcısı Sloan Gibson’ın görevi üstleneceğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta Phoenix şehrinde gazilerin tedavilerinde bir takım ihmaller yaşandığının ortaya çıkmasının ardından yapılan araştırmada bakanlığa bağlı 42 hastanede daha benzer problemlerin görüldüğü belirlenmişti. Gazilerin tedavi süreçlerinin çok uzun zamana yayılması ve bu bilgilerin bakanlık görevlileri tarafından saklanması kamuoyunda büyük tepkiye yol açmıştı. Shinseki ayrıca, gazilerin, post-travmatik stres sendromu ve evsizlik gibi problemlerine cevap vermede yetersiz kalmakla eleştiriliyordu.

Bakan Shinseki’nin istifasını doğru bir karar olarak değerlendiren Cumhuriyetçilerin azınlık lideri Senatör Mitch McConnell, ‘‘Gazilerimizin bakımını bu şekilde ihmal etmemiz utanç verici. Bu büyüyen skandalın sorumluluğu yalnızca istifa ile geçiştirilemez.’’ dedi.

 

Vermont eyaletinin Demokrat Partili federal milletvekillerinden Peter Welch ise Shinseki’nin kendisine olan güveni suistimal ettiğini belirterek, olayın nedenlerinin Kongre’de kapsamlı bir şekilde araştırılması gerektiğini dile getirdi.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.