Finale yaklaşırken, mücadele iyice kızışıyor

Finale yaklaşırken, mücadele iyice kızışıyor

ABD başkanlık yarışında finişe üç gün kala Başkan Barack Obama ve Vali Mitt Romney, çekişmeli eyaletleri mesken tutarak ve söylemlerini iyice keskinleştirerek kampanyalarının final perdesine çıkıyor.

Anketler, nefes kesen mücadelenin iki adaydan biri lehine ancak burun farkıyla sonuçlanabileceğini gösteriyor. Sandy afeti vesilesiyle seçim etkinliklerine birkaç gün ara veren ve liderlik performansıyla genelde takdir toplayan Başkan Barack Obama tekrar siyaset meydanlarına döndü. Ancak afette büyük zarar gören New York şehri ve New Jersey’de devam eden sorunların federal devlete tepkiye dönüşmesi halinde Başkan’ın siyasi zarar görme ihtimali de bulunuyor. Romney, cuma günü en kilit çekişmeli eyaletlerden Ohio’daki mitinginde Obama’nın seçilmesi halinde ülkenin tekrar ekonomik durgunluğa girebileceğini öne sürdü.

Obama ise bir başka çekişmeli eyalet olan Wisconsin’de Romney’nin yalanlarla halkı korkuttuğunu iddia etti. Kaybetmesi halinde Romney’nin önünü büyük oranda tıkayacak Ohio’da Obama seçim öncesinde üç miting planlıyor. Ohio’da anketler az farkla da olsa istikrarlı şekilde Obama’ya avantaj tanıyor. Son CNN anketi, eyalette Obama’yı Romney’nin üç puan önünde gösteriyor. Eyaletin Obama’nın devlet sübvansiyonuyla krizden kurtardığı otomobil endüstrisinin önemli merkezlerinden olması, Başkan’ın başarı şansını artırıyor. Virginia, Iowa, Florida, New Hampshire ve Colorado da Başkan Obama’nın seçim öncesindeki ziyaret takviminde yer alan diğer çekişmeli eyaletler. Reuters-Ipsos online anketleri, Obama’yı Virginia’da üç, Florida’da iki puan önde gösteriyor. Ancak Florida’da Romney’nin şansını biraz daha yüksek gösteren anketler çoğunlukta. Obama’nın az farkla önde götürmesine rağmen 2008’e oranla çok kan kaybettiği Pensilvanya, Michigan ve Minnesota’da Romney reklam kampanyasını yoğunlaştırdı. Sola yakın New York Times’ın istatistik uzmanı yorumcusu Nate Silver tarafından yapılan anket analizlerine göre, ulusal değil eyalet bazında oy çokluğunu elde etmeye dayalı başkanlık seçimini Obama’nın kazanma ihtimali yüzde 80’in üzerinde.

Cuma günü açıklanan aylık istihdam raporu, ekonomiye ekimde 171.000 yeni iş eklendiğini, kaplumbağa hızıyla da olsa durgunluğun giderek azaldığını gösterdi. Ancak iş aramaya başlayanların artması nedeniyle yüzde 7,9’a çıkan işsizlik oranı, Romney kampanyasının Obama’ya karşı en etkili silahlarından biri olmayı sürdürüyor. Seçmenin oy tercihinde en belirleyici faktörlerden olan ekonomi ve işsizlik konularında Amerikan halkı Romney’ye Obama’dan daha fazla güven duyuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.