Ferguson’da polisin aşırı güç kullanımına tepkiler dinmiyor

Ferguson’da polisin aşırı güç kullanımına tepkiler dinmiyor

Missouri eyaletinin St. Louis şehri Ferguson semtinde yaşanan olaylarada polisin aşırı güç kullanmasına tepkiler dinmiyor.

Başkan Barack Obama’nın polisi aşırı güç kullanmaktan dolayı eleştirmesinin ardından ünlü insan hakları aktivisti ve ayni zamanda Demokrat Partili olan Georgia eyaleti milletvekili John Lewis, ‘‘Bunlara inanabilemek gerçektende çok üzücü. Polislerin yaptıkları şaka gibi.’’ diyerek Ferguson’da yaşanan olaylara tepki gösterdi.

Geçtiğimiz cumartesi günü silahsız bir siyahi gencin polis tarafından öldürülmesine tepki olarak başlayan olaylar hafta içinde artarak devam etti. Polisin birkaç defa ateş ederek ödlrüdüğü 18 yaşındaki Michael Brown’ın neden öldürüldüğüne dair henüz somut bir bilgi yok ancak görgü tanıklarının çelişkili ifadeleri var. Brown ile birlikte gözaltına alınan arkadaşı, Michael’ın hiçbir yanlış yapmadığını ve polis arabası içinde polis tarafından vurularak öldürüldüğünü söylemişti. Yine basında çıkan başka bir görgü tanığı da Brown’ın polise saldırarak yaraladığı bunun üzerine polis memurunun silahını çekerek ateş ettiği ifade edildi.

Lewis, ‘‘Öncelikle Missouri de ABD’ye aittir. İnsanların gösteri hakkı vardır. Muhalif olmaya hakları vardır. Onların şiddet içermeyen, barışçıl gösteri ve yürüyüş hakları vardır. Ve basın mesuplarının da bu olayı takip etmeleri görevleridir.’’ dedi.

Ferguson olayının 1965 yılında Alabama eyaletinin Selma şehrindeki Edmund Pettus Köpüsü’nde yaşananları hatırlattığını belirten Lewis, ‘‘Başkan Barack Obama yetkisini kullanarak savaş kanunu ilan etmeli. Federal ve Ulusal Muhafız askerlerini halkı korumak için gönderilmeli.’’ diyerek tepki göstedi.

Lewis, halkı da birlik olamaya çağırarak toplum liderleri ve siyasilerin de olaylara akılcı yaklaşmalarını istedi. Lewis, ‘‘Eğer bu olayda kaybedersek Ferguson’u yakan bu ateş yalnızca Missouri genelinde değil ülke çapında yangınlara yol açar ve insanlarımızı umutsuzluğa, mutsuzluğa sevk eder.’’ dedi.

GAZETECİLERİN GÖZ ALTINA ALINMASINA TEPKİ

Ferguson’da olayları takip eden iki gazetecinin gözaltına alınmasına Başkan Obama’nın yanı sıra Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de tepki gösterdi. Gazetecilerin gözaltına alınmasını kınayan CPJ, polisin hem muhabirlere hem de göstericilere karşı kullandığı kaba kuvvetin kabul edilemez olduğu dile getirildi.

Ferguson’daki protestoları takip eden Washington Post ile Hufftington Post muhabirleri çarşamba günü gözlatına alınmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.