FBI, terörist izleme listesini ifşa edeni bulmaya çalışıyor

FBI, terörist izleme listesini ifşa edeni bulmaya çalışıyor

ABD Federal Soruşturma Ofisi (FBI), terörist izleme listesinin ayrıntılarını ifşa ettiği şüphesiyle hükümette çalışan birisinin evini aradı.

Evi aranan yetkilinin Virginia eyaletinin kuzeyinde ikamet ettiği belirtilirken ismi kamuoyu ile paylaşılmadı. Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski çalışanı Edward Snowden olayı ile bu konunun ilgili olmadığı belirtilirken, FBI yetkilileri terör izleme listesinin nasıl sızdırıldığını bulmaya çalışıyor. İnternette yayın yapan The Intercept adlı haber portalında geçtiğimiz ağustos ayında, ABD devletinin terörist izleme listesinde 680 bin kişinin kayıtlı olduğunu bildirmişti. Belgeleri ile konuyu haberleştiren site, terörist izleme listesinde olanların yarısının herhangi bir terör örgütü ile bağlantılarının bulunamadığını yayınlamıştı. Haber Jeremy Scahill ve Ryan Devereaux tarafından kaleme alınmıştı.

Haber portalının kurucusu Glenn Greenwald ile Laura Poitras, çok gizli dosyaları kendilerine Edward Snowden’ın temin ettiğini açıklamıştı. Ancak Poitras’ın yayınladığı son belgeselde (Citizenfour), Scahill’in haber kaynağının Snowden olmadığını dile getirdi. Hatta belgeselin son kısmında belgeyi sızdıran ikinci kaynağın görüntüleri de yer aldığı görüldü.

Başkan Barack Obama’nın basın özgürlüğüne karşı tutumu sık sık eleştiri konusu olurken, devlete ait bilgilerin medyaya sızdırılmasını önlemeye yönelik çıkarılan ‘Casusluk Yasası’da yine medya hürriyetine yönelik bir kısıtlama olarak yorumlanıyor. Obama yönetimi, Casusluk Yasası ile medyaya bilgi ifşa edenler üzerinde bugüne kadar gelmiş geçmiş en baskıcı hükümet olarak değerlendiriliyor. Terörist izleme listesini de basına sızdıran kaynağı bulmak için Obama hükümeti her ipucunu değerlendireceği izlenimini veriyor. New York Times muhabiri James Risen, Beyaz Saray’ın basına karşı antipatisini, ‘‘Nesillerdir, basın özgürlüğüne bu kadar düşman birini görmemiştik’’ şeklinde ifade etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.