FBI soruşturması Clinton’ın adaylığını düşürebilir mi?

FBI soruşturması Clinton’ın adaylığını düşürebilir mi?

Demokrat Parti’nin muhtemel başkan adayı Hillary Clinton, Federal Soruşturma Ofisi’nin (FBI) hakkında açtığı soruşturma kapsamında dün üç buçuk saat ifade verdi.

Clinton hakkında FBI, dışişleri bakanlığı döneminde resmi olan yerine şahsi elektronik posta adresini kullanması nedeni ile başlatılan soruşturmada kritik bir viraja girildi.

FBI bu ayın 25’inde başlayacak olan Demokrat Parti kurultayından önce soruşturmayı tamamlaması gerekiyor. Nedeni ise FBI soruşturmasında Clinton’ın ciddi ihlalli görülmesi durumunda başkan adaylığı düşebilecek veya çekilmek zorunda kalma olasılığı. Bu ihtimal nedeni ile FBI, soruşturmayı iki hafta içinde tamamlaması zorunlu görülüyor. 

Eğer FBI soruşturmayı Demokratların Philadelphia da yapacağı kurultay sonrasına bırakır ve Clinton hakkında ciddi suçlama da tespit edilirse bu 8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için büyük bir kaos anlamına geliyor.

Clinton, FBI’nın soruşturma sonunda görev ihlalli veya ulusal güvenliği riske ettiğine dair kanıt elde ederse bu kurultay sonrasında resmen başkan adayı olacak olan Clinton’ın bu pozisyonundan feragat etmesi demek. Clinton’ın böyle bir zamanda başkan adaylığından çekilmesi veya düşmesi başkanlık seçimlerine Demokrat Parti’nin katılamaması anlamına geliyor.

Washington Post gazetesi bu ihtimale dikkat çekerek soruşturmanın iki hafta içinde sonuçlanacağına işaret etti.

Soruşturma başkanlık seçimleri sonrasına bırakılırsa bu da önümüzdeki dört aylık sürede Clinton’a karşı Cumhuriyetçilerin yapacağı eleştirilerin merkezi olması söz konusu. Bu durum ise Clinton’ın seçim kampanyasını sarması demek.

SORUŞTURMANIN KURULTAY ÖNCESİ DE SONRASI DA AÇIKLANMASI SIKINTILI

FBI, Clinton’ı soruşturma sonunda görevini kötüye kullanma ya da ulusal güvenlik için tehdit edecek boyutta suçlamasını kurultaydan önce yaparsa bu durumda Demokratların kendilerine yeni başkan adayını seçebileceği anlamına geliyor. Aksi takdirde FBI soruşturmasında Clinton’ın temiz çıkması başkan adaylığı yolunda bir engel kalmamış oluyor. 

Clinton taraftarlarının arzu ettiği bu. Ancak, Cumhuriyetçi Partililerin böyle bir durumda Obama hükümetinin yargıya müdahalesi olarak kullanacağı açık. Kamuoyunda bu yönde bir algı oluşturabilirse Cumhuriyetçiler, 8 Kasım’daki sandık sonuçlarına etki yapacak kadar hassas bir durum. 

Diğer taraftan soruşturmada hukuken izlenmesi gereken yollar zaman darlığı nedeni ile ihlal edilirse bu da ayrı bir sorun çıkaracak. Zira Kongre arzu ettiği takdirde FBI’nın yaptığı soruşturmayı inceleme yetkisine sahip. Hatta Kongre, FBI raporu üzerinden kendisi bir özel komite oluşturarak Clinton hakkında soruşturmayı sürdürebilir. Cumhuriyetçilerin kontrolünde olan Kongre’nin iki kanadı da FBI soruşturmasında elle tutulur bir delil görürse böyle bir avantajı değerlenmekte tereddüt etmeyeceği kesin.

FBI SORUŞTURMASI CUMHURİYETÇİLERİN KURULTAYINI DA YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

FBI, bugün veya yarın Clinton soruşturması ile ilgili bir açıklama yapmayacağı kesin. Salı gününden 18 Temmuz yani Cumhuriyetçilerin kurultayına kadar incelemesini sonlandırabilmesi ise en makul zamanlama olarak ifade ediliyor. Zira Cumhuriyetçi Parti, 4 gün sürecek kurultayında hem partinin izleyeceği politikaları hem de rakibine göre devam ettireceği seçim kampanyasını netleştirecek.

SANDERS İÇİN TÜNELİN UCUNDA IŞIK SÖZKONUSU MU?

Demokrat Parti içindeki başkan adaylığı yarışında Hillary’e karşı sıkı bir yarış veren Vermont Senatörü Bernie Sanders, Clinton’ın başkan adaylığından çekilmesi durumunda adaylık şansı var mı? Bu sorunun cevabı eğer kurultay öncesinde çekilme olursa ‘‘evet’’ ancak sonrasında mümkün olmayacağı genel kanı.

Sanders’ın kurultay öncesinde Clinton’dan boşalan adaylığa gelmesine hukuki bir engel yok. Zaten Clinton süper delegeler hariç önseçimde topladığı delege sayısı 2 bin 220. Yani Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için gerekli olan 2 bin 383 delegeden 163 eksik. Dolayısıyla partinin 712 süper delegesinin Sanders lehine dönecek olması başkan adaylığının kapasını aralar.  

Sanders dışında Demokratlar kurultayda başka bir isme de başkan adaylığı görevini verebilir. Tabii Clinton’ın delegeleri tek aday üzerinde anlaşabilirse. Böyle birisi kim olabilir? Henüz bir alternatif isim kamuoyunda dile getirilmiş değil.

Günün sonunda Demokratların Kasım için başkan adaylığına hala en yakın isim Clinton. Fakat önümüzdeki iki hafta belki de 2016 başkanlık seçimleri için en kritik günler olacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.