En kritik eyalette Clinton ile Sanders kafa kafaya

En kritik eyalette Clinton ile Sanders kafa kafaya

Demokrat Parti içindeki başkan aday adaylığı yarışını devam ettiren Vermont Senatörü Bernie Sanders ile kazanması büyük ihtimalle netleşmiş durumda olan Hillary Clinton’ın California eyaletinde yapılacak önseçimlerde kafa kafaya oldukları görüldü.

California eyaletindeki 7 Haziran’da yapılacak olan önseçim öncesinde, son kamuoyu yoklamasında Clinton’ın rakibinden sadece yüzde 2 oranında önde olduğu dikkat çekti. Public Policy Institute of California (PPIC) kurumu tarafından yapılan ankete göre California’da Clinton oyların yüzde 46’sını Sanders ise yüzde 44’ünü aldığı görüldü.

California eyaleti hem Cumhuriyetçi Parti hem de demokratlar için geriye kalan eyaletler içinde en önemlisi. California bulundurduğu delege sayısı bakımından ülkenin en büyüğü. California demokratlar için 546, cumhuriyetçiler için 172 delege demek.

Demokrat Parti’de başkan adaylığı için gerekli delege sayısını henüz hiçbir başkan aday adayı elde edemedi ancak Clinton’ın California önseçiminden sonra adaylığı elde edeceğine kesin gözü ile bakılıyor. Sanders’ın ise Haziran’ın ikinci haftasında tamamlanacak olan önseçimler sonunda gerekli olan 2 bin 383 delege sayısına ulaşması matematiksel olarak çok ihtimal dairesinde görünmüyor.

California’yı kazanacak başkan aday adayı seçim kampanyasının hem en büyük zaferini elde etmiş olacak hem de moral olarak rakibine büyük baskı sağlayacak.

Clinton’ın California’da galip gelmesi durumunda Sanders’ın kurultaya gitmeden seçim yarışını sonlandırabileceği ileri sürülüyor. Sanders’ın kazanması durumunda Clinton büyük moral bozukluğu yaşayacak ve Vermont Senatörü parti kurultayına eli daha güçlü gidecek.

Sanders, Califronia’da da genç seçmenin gözdesi durumunda. 45 yaş ve altındaki seçmenin yüzde 66’sı Sanders’a oy vereceğini açıklarken Clinton için oran yalnızca yüzde 27. PPIC anketinde de Hillary Clinton’a en fazla destek 45 yaş ve üstünden geldi. Bu yaş dilimindekilerin yüzde 59’u Clinton’dan yana destek açıklarken yüzde 28’i Sanders için oy kullanacağını dile getirdi.

Cumhuriyetçiler de ise yarışı tek başına sürdüren Donald Trump, California’dan da yeterli oranda oy alarak konumunu daha da güçlendireceği tahmin ediliyor.

Clinton, halihazırda bin 768 delegesi bulunuyor. Clinton’a destek açıklayan 537 delege daha eklendiğinde bu toplam sayı 2 bin 305 oluyor. Clinton’ın yeterli delege sayısına ulaşmasına yalnızca 78 delege kalmış durumda.

Sanders’ın delege sayısı bin 497. Sanders’a destek açıklayan süperdelege sayısı 42. Toplam Sanders’ın delege sayısı bin 539.

Demokrat partide hala seçilmemiş delege sayısı 930.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.