En güçlü aday gösteriliyordu ama yarıştan çekildi

En güçlü aday gösteriliyordu ama yarıştan çekildi

Cumhuriyetçi Parti’den 2016 ABD başkanlık seçimleri için başkan aday adayı olan Florida eski valisi Jeb Bush yarıştan çekildiğini açıkladı.

İlk iki eyaletteki önseçimde bir türlü başarı elde edemeyen Bush, South Carolina’da da hayal kırıklılığı yaşayınca yarıştan çekildiğini açıkladı. Jeb Bush, South Carolina eyaletindeki önseçimde dördüncü gelmiş ve oyların ancak yüzde 9.8’ini alabilmişti.

Başkan aday adaylığını açıkladığı dönemde Cumhuriyetçi Parti içinde yarışı kazanacak en güçlü aday olarak görülen Bush, anketlerde varlık gösterememesine karşı bugüne kadar muhafazakar parti içinde seçim kampanyasına en fazla bağış toplayan isim oldu. Super PAC’lerin büyük bağışlar yaptığı Bush, yaklaşık 150 milyon dolar toplamıştı.

South Carolina önseçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bush, “Seçim kampanyam süresince politik rüzgara kapılmadan kendi fikirlerimi savundum’’ dedi.

Amerikan halkının, Beyaz Saray’ı halka patronluk değil hizmet edecek birisine vereceğine inandığını belirten Bush, ‘‘Bu hizmetin (başkanlığı) onuru, haysiyeti ile yapacak birisine emanet edileceğine inanıyorum’’ dedi.

Bush, yarıştan çekildiğini açıklarken çok üzgün olduğu dikkat çekti.

BUSH’UN ÇEKİLMESİ EN ÇOK KİME YARAR?

Büyük hayal kırıklılığı ile seçim yarışından çekilen Bush’un destekçileri hangi başkan aday adayına kayacağı merak konusu. Siyaset uzmanları Bush’un çekilmesinin en çok Florida Senatörü ve başkan aday adayı Marco Rubio’ya yarayacağı görüşünde.

South Carolina önseçiminden ikinci çıkan Rubio, yaptığı konuşmasında Bush için, “Florida tarihinin en iyi valisi’’ diye övdü ve çok iyi bir aile reisi olduğunu da dile getirdi.

Bush’un seçmen kitlesine ve destekçilerine göz kırpan Rubio, “Ülkemize olan hizmetinin henüz bitmediğine inanıyorum’’ dedi.

Rubio’dan sonra Bush’un ikinci olarak destekçilerinin en fazla oyunun akacağı kimse olarak görülen Ohio Valisi ve başkan aday adayı John Kasich olarak değerlendiriliyor. Kasich, Bush’un seçim kampanyasını bitirmesini açıklamasının ardından attığı twitt de, ‘‘Bush her gün çok sıkı çalıştı. Harika bir valiydi ve harika da bir insan’’ dedi.  

Teksas Senatörü ve başkan aday adaylarından Ted Cruz da, Bush’un yarıştan ayrılmasına Facebook hesabından karşılık verdi. Cruz, Bush için çok sıkı bir seçim kampanyası yürüttüğünü ve ailesi ile kendisine iyi dileklerini sundu.

Bush’un seçmen kitlesinin Cruz’a kaymasına siyasi uzmanlar pek olasılık tanımıyor. Bush destekçileri muhafazakar parti içinde daha çok Washington’a yakın ve liberal kesim oluşturuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.