Emekli generaller Kongre’yi İran anlaşmasını desteklemeye çağırdı

Emekli generaller Kongre’yi İran anlaşmasını desteklemeye çağırdı

İsrail lobisi ile Cumhuriyetçilerin şiddetle karşı çıktığı İran ile varılan nükleer anlaşmaya emekli generaller destek verdi. Generaller, Kongre’den P5+1 ile İran arasında varılan anlaşmayı onaylamasını istedi.

Kongre’ye 40’a yakın emekli generalin gönderdiği mektupta, milletvekili ve senatörlerinden anlaşmayı desteklemeleri istendi. Mektupta anlaşma için, “İran’ın nükleer silah elde etmesini önlemede anlaşma şu an için en etkili araç” ifadeleri dikkat çekti.

İran’a karşı gerekli olması durumunda düzenlenecek olan bir askeri harekata uluslararası desteğin de anlaşma ile giderek artacağı belirtilen mektupta, “Bu ancak ilk önce diplomasiye şans tanınması ile mümkün olabilir” denildi.

KERRY: MÜTTEFİKLERİMİZ BİLE BİZE GÜLER

Emekli generallerin mektubu dışında bugün Dışişleri Bakanı John Kerry de İran anlaşması ile ilgili Reuters haber ajansına verdiği mülakatta, Kongre’yi uyardı. Kerry, anlaşmayı iptal edecek bir Amerika’nın müttefiklerinden İran’a karşı daha agresif politika izleme teklifine ‘‘sadece bize güler’’ diye çıkıştı.

İran anlaşmasını ABD’nin onaylamaması durumunda bunun yalnızca ülkenin uluslararası kredisine değil aynı zamanda dolar kurunun değerini de sarsacağını savunan Kerry, ‘‘Bu bir gecede olmayacak şüphesiz. Ama söylüyorum size, bunun neticesi çok büyük antipatiye yol açar’’ dedi.   

Rusya ile Çin’in oluşturduğu bir güç merkezi etrafında giderek artan bir bloklaşma olduğuna işaret eden Kerry, “Böyle büyük bir blok var arkadaşlar. Ve onlar orada oturmuş Birleşik Devletler (ABD) bize ne dese de onu yapsak diye beklemiyorlar” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.