Dün üç eyaletin üçünü de Sanders kazandı

Dün üç eyaletin üçünü de Sanders kazandı

Dün Demokrat Parti başkan adaylığı için üç eyalette yapılan önseçimin üçünü de partinin başkan aday adaylarından Vermont Senatörü Bernie Sanders kazandı.

Demokrat Partililer dün Alaska, Washington ile Hawaii eyaletlerinde sandığı gitti. Yalnızca partililerin oy kullanabildiği (caucus) önseçim sonuçlarında Sanders, rakibi Hillary Clinton karşısında ezici bir galibiyet elde etti.  

Sanders, bu üç eyaletin üçünde de Clinton’ı adeta silindir gibi ezdi. Washington eyaletindeki önseçimde Sanders, kullanılan oyların yüzde 72.7’sini aldı. Clinton ancak yüzde 27.1 de kaldı. Alaska eyaletinde ise yine benzer manzara yaşandı. Sanders, toplam oyların yüzde 82’sini, Clinton ise yüzde 18’ini elde etti.

Washington ve Alaska hezimetine ilerleyen saatler de Clinton adına bir de Hawaii eklendi. Hawaii de de Sanders, Clinton’ı adeta sandığa gömdü. Sanders Demokrat Partili seçmenin yüzde 70.6’sının Clinton ise yüzde 29.2’sinin oyunu aldı.

EYALETLER İÇİNDE EN ÖNEMLİ OLANI WASHİNGTON İDİ

Dün üç eyalette yapılan önseçimler içinde en kritik öneme sahip olan Washington idi. Washington eyaleti 101 delege ile diğer iki eyaletin toplamından iki kat daha fazla.

Alaska 16, Hawaii ise yalnızca 25 delegesi bulunuyor.

Dünkü seçim sonuçlarının ardından Bernie Sanders’ın toplam delege sayısı bin 4’e Clinton’ın ise bin 712’e çıktı.

NEDEN CLİNTON DELEGE SAYISI AÇISINDA SANDERS’DA FARK ATMIŞ DURUMDA?

Clinton ile Sanders’ın bugüne kadar önseçim yapılan eyaletlere bakıldığında ikilinin delege sayısı bakımında birbirlerine açık ara fark atmaması gerekiyor. Ancak mevcut durum Clinton’ın Sanders’a karşı 708 delge üstünlüğü bulunuyor ki bu kapanması çok zor bir fark.

Sandıktan bugüne kadar aslında Clinton bin 243, Sanders ise 975 delege çıkardı. Peki aradaki 708 delege farkı nasıl oluştu?

Clinton’ın Sanders’a açık ara fark atmasına neden olan ‘Unpledged’ (özel delege) diye isimlendirilen delegelerin tercihleri. ‘Unpledged’ olarak isimlendirilen ve sandık sonuçlarına bağlı kalmadan eyaletlere bölüştürülmüş olan parti görevlileri veya partililerden oluşan kimseler. Bu kişileri halk seçmiyor. Sandığa bağlı değiller yani. Sandıktan ne sonuç çıkarsa çıksın bu delegeler istedikleri başkan aday adayını desteklemede özgür.

Demokrat Parti’de ‘Unpledged’ delege sayısı 712. Bugüne kadar bu delegelerden 469’u Clinton lehine oy kullanacağını açıklarken Sanders için bu sayı yalnızca 29’da kaldı. Henüz 214 özel delege tercih açıklamasında bulunmadı.

Demokrat Parti başkan adaylığını kazanabilmek için aday adayının topam delege sayısının yarısından bir fazlasının oyunu alması gerekiyor. Bu rakam 2 bin 383.

Demokrat Parti’de kimin yarışı kazanacağı muhtemelen New York ile California gibi en fazla delege bulunduran eyaletlerde seçim sonuçları belirleyecek.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.