Donald Trump’ın önlenemez yükselişi devam ediyor

Donald Trump’ın önlenemez yükselişi devam ediyor

Cumhuriyetçi Parti’de olduğu gibi ABD siyasetinde de büyük yankılara yol açan ünlü işadamı Donald Trump, 2016 başkanlık seçimleri adaylık yarışında tüm öngörüleri ters köşe etmeye devam ediyor.

Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı olan Donald Trump, CNN/ORC ortaklığı ile yapılan son kamuoyu yoklamasında oylarını arttırdığı ortaya çıktı. Trump gibi ankette sürpriz bir yükseliş gösteren isim de  ünlü doktor Ben Carson oldu. 

CNN/ORC ortaklığında yapılan ankete göre Trump’a olan destek oranı iki hafta öncesine göre 4 puan artarak yüzde 32’e çıktı. 

Ankette en dikkat çeken sıçramayı da Doktor Ben Carson gerçekleştirdi. Geçen ayki kamuoyu yoklamasında yüzde 9 olan destek oranını Carson 10 puan yükselterek yüzde 19’a çıkardı.

Trump ile Carson’ın politik deneyimlerinin olmamasına rağmen oylarını arttırması birçok siyasi uzmanın öngörülerini de boşa çıkardı. GOP başkan aday adayları içinde kimselerin fazla şans tanımadığı iki ismin en önde görünmesini birçok uzman, halkın klasik siyasilere karşı olan antipatisini gösterdiği şeklinde yorumluyor. 

Cumhuriyetçi Partinin en güçlü aday adayı olarak görülen Florida eski valisi Jeb Bush, ankete göre ancak yüzde 9 oranında destek aldığı dikkat çekti. Bush, geçen ay yapılan yoklamada ise yüzde 13 olarak tespit edilmişti.

Ankette puanını yükselten üç aday adayından birisi de Senatör Ted Cruz oldu. Bir önceki ankette yüzde 6 olan Cruz’a destek yüzdesi bu defa 7 olarak belirlendi.

GOP aday adayları içinde Bush gibi geriye kalan diğer tüm 13 aday adayının desteklerinde erimeler olduğu görüldü. Anketin beşinci sırasında Arkansas eyaleti eski valisi ve papaz Mike Huckabee ile Wisconsin Valisi Scott Walker yüzde 5 destek ile sıralanıyor.

Ankete göre en büyük kaybedenlerden birisi de Wisconsin Valisi Scott Walker oldu. Walker, geçtiğimiz ay anketlerde yüzde 12-13 oy oranı ile ilk 3 de yer alırken son kamuoyu yoklamasında yüzde 5 kaldı. 

Yine GOP aday adayları içinde güçlü başkan adayı olarak görülen Senatör Marco Rubio da destekçilerine büyük hayal kırıklılığı yaşattı. Rubio yüzde 3 bandına gerileyerek yarıştan kopma sinayalleri verdi.

TRUMP İLE CARSON’IN YÜKSELİŞİ

GOP başkan aday adayları arasında Donald Trump ile Ben Carson’ın yükselişleri önlenemiyor. 6 Ağustos’da Cleveland eyaletinde yapılan ve 2016 başkanlık seçiminin TV de ilk canlı tartışma programında her iki isim birçok siyasi uzmana göre başarılı performans ortaya koyamamıştı.

Siyasi uzmanların görüşlerinin aksine halkın politik ince hesaplardan bihaber görünen Trump ve Carson’a tabanın teveccüh nedenleri merak ediliyor. Kimilerine göre bu iki aday adayının siyaset dili kullanmaması etken faktör kimilerine göre ise insanlara fazlasıyla umut vermeleri gösteriliyor. Birde Trump, Carson ile Cruz’un ortak yönleri her üçünün de Washington karşıtı söylemleri. 

Trump’ın geçen Ağustos ayının başında yapılan anketlerde oy oranı ortalama yüzde 22 bandında görülüyordu. Aynı ayın sonlarında ise Trump’ın oy oranı yüzde 28’lere kadar yükseldi. Trump’a olan desteğin artmasında Tea (Çay) Partisi ile Evanjeliklerin verdiği desteğin giderek artmasının payı olduğu görülüyor.

2010 yılında GOP içinde yapılanan Tea Partililerin Trump’a desteği son bir ayda yüzde 27’den yüzde 41 çıktığı belirlendi. Yine ankete göre Trump’a GOP içinde ciddi siyasi erke sahip olan Evanjeliklerin de desteğinin artığı ve bir aylık dönem içinde yüzde 21’den yüzde 32’e çıktığı görüldü.

Carson’un ise Ağustos başında Cumhuriyetçi Parti içinde oy oranı yüzde 8’lerde idi. Aynı ayın son haftalarında bu rakam yüzde 10’lerine ulaştı. Tea Partililer ile Evanjeliklerin Carson’a olan ilgisi de geçtiğimiz bir aylık dönemde arttığı dikkat çekti. Carson’a Tea Partililerin desteği ankete göre yüzde 21. Daha önce bu rakam yüzde 11 dolaylarındaydı. Carson’a Evanjeliklerin desteği de yüzde 28. Önceki aylarda bu rakam yüzde 15’lerde idi. 

CNN/ORC anketi 4-8 Eylül tarihlerinde bin 12 kişi ile telefonla görüşülerek yapıldığı bildirildi. Anketin yanılma oranı da yüzde 3 ila 4.5 seviyelerinde olduğu kaydedildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.