Demokratlar’dan Clinton’a: Trump’ı hafife alma

Demokratlar’dan Clinton’a: Trump’ı hafife alma

Demokrat Partililer, başkan aday adayı Hillary Clinton’a, başkanlık seçiminde muhtemel rakibi olacak olan Donald Trump’ı hafife almaması tavsiyesinde bulundu.

ABD 2016 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’den başkan ady adayı olan emlak milyarderi Donald Trump, muhafazakarların en güçlü adayı olduğunu Süper Salı önseçim sonuçları ile birkez daha kanıtladı. Dün yapılan 11 eyaletteki önseçimin 7’sinden galip çıkan Trump’ın zaferi Demokrat Partilileri sevindirdi. Ancak liberal partinin önemli isimleri eski Dışişleri Bakanı ve başkan aday adayı Hillary Clinton’ın rakibini küçük görmemesi yönünde uyardı.   

Amerikan halkı 8 Kasım’da sandığa giderek yıl sonunda görev süresi dolacak olan Başkan Barack Obama yerine yeni bir ismi seçecek. Cumhuriyetçi Parti’den başkan adaylığı için en güçlü aday Donald Trump görünüyor. Aynı şekilde Demokrat Parti’den de Hillary Clinton. Demokratlar, Trump’ın muhafazakar partinin başkan adayı olmasını kasım ayındaki seçimde kendileri açısından avantaj olarak değerlendiriyor. Hatta birçokları Clinton ile Trump ikilisinin sandıktan yarışması durumunda seçimin kesin favorisi olarak Demokratları görüyor. Liberalleri bu düşünceye sevk eden ise ülkedeki bağımsızların Trump gibi bir isme oy vermeyeceği. Bir diğer neden de Trump’ın adaylığına Cumhuriyetçi Partililerin karşı olması ve partiden küskünlüklerin yaşanma ihtimali. Bu öngörülerle seçimin kesin favorisi olarak Clinton’ı görmenin yanlış olduğunu savunan eski başkanlardan Bill Clinton’ın danışmanı Doug Sonsik, Trump’ın çantada keklik olmadığını ifade etti. Sonsik, Trump’ı kast ederek; “Onu hafife alanlarla dolu mezarlık. Ve hatırlayacak kadar yaşlıyım; Demokrat Partili entellektüellerin 1980 yılında Ronald Reagan’ın Cumhuriyetçi Parti’den başkan adayı olduğunda ‘asla seçilemez o yaşı ile başkanlığa’ diye hafife aldığını” dedi.  

Trump’ı hafife almanın tehlikeli olacağını belirten Sonsik, “Buna rağmen ben Amerikan halkına güven içindeyim Donald Trump gibi birisini başkan seçmeyeceği konusunda” diye konuştu.

Clinton’ın seçim kampanyası ‘Ready for Hillary’in danışmanlarından Tracy Sefl, Trump’ın Cumhuriyetçi başkan aday adayları içinde en tehlikelisi olduğunu dile getirdi. Sefl, Trump’ın neden tehlikeli olduğuınu da “Öngörülemez, utanmaz ve özür dilemeyi bilmeyen biri. Hiçbir strateji bugüne kadar onun durdurmaya yeterli olmadı” dedi.   

Trump’ın kendi bildiğini okuduğunu ve eleştirilere karşı hiçbir savunmaya dahi tenezzül etmediğini belirten Sefl, muhafazakar adayın bildiğini okuduğunu kaydetti.

Geçen sonbahara kadar hiç kimse Trump’ın muhafazakar parti önseçiminden galip çıkacağına ihtimal vermiyordu. Liberallerden muhafazakarlara kadar hemen her politika uzmanı Trump’ın kesin bir yerde tıkanıp kalacağı ve seçimlerden çekileceğini savunuyordu. Ancak Trump, geçen ayın ilk haftasında başlayan ve bugüne kadar 15 eyalette yapılan önseçimlerin 10’undan galip çıktı.

Trump’ın öngörülenden daha başarılı olabileceği uyarsında bulunan başkan aday adayı Bernie Sanders’ın danışmanlarından Mudcat Saunders, “Trump, seçimde Clinton’ı yener. Özellikle kararsız eyaletler (swing states) olan Virginia, North Carolina, Ohio, Pennsylvania gibi yerlerde Trump kazanır” iddiasında bulundu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.