Demokratlar, Senato’da ‘kürsüyü işgal’ eylemi başlattı

Demokratlar, Senato’da ‘kürsüyü işgal’ eylemi başlattı

Geçtiğimiz hafta sonu Orlando’da yaşanan ve 50 kişinin ölümüyle sonuçlanan gece kulübü saldırısı, Demokrat Partili senatörleri harekete geçirdi.

Connecticut senatörü Chris Murphy öncülüğünde bir ‘kürsü işgali’ (filibuster) başlatan senatörler, ‘silahlanma yasasıyla ilgili somut bir adım atılana kadar’ kürsüden inmeyeceklerini açıkladı.

ABD tarihinin en kanlı saldırısının ardından siyasilerin rutin işlerine devam edemeyeceğini söyleyen Senatör Chris Murphy, “Silahlı şiddet ve toplu saldırılarla ilgili bir adım atmalıyız. Bu saldırılar yaşanmaya devam ederken hiçbir şey olmamış gibi normal işlerimize devam edemeyiz” dedi.

Senato’nun kınama ya da başsağlığı mesajı yayınlamanın ötesinde vazifeleri bulunduğunu hatırlatan Murphy, “Somut adımlarla desteklenmediği sürece bu başsağlığı mesajlarının bir etkisi yok. Bizim işimiz bir şeyleri kınamak değil, yasa yapmak.” diye konuştu.

Temsil ettiği Connecticut eyaletinin 2012 yılında ülke tarihinin en trajik saldırılarından birine sahne olduğunu hatırlatan Murphy, 20’si çocuk 26 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sandy Hook İlkokulu baskınının eyalette tamir edilemez bir travmaya neden olduğunu anlattı. Murphy, olayın yaşandığı Newtown kasabasının halen normale dönmeye çalıştığını söyledi.

FILIBUSTER NEDİR?

Filibuster, konuşma süreleri yasal bir şekilde kısıtlanamayan ABD’li senatörlerin, genellikle istemedikleri bir yasa tasarısının oylanmasını engellemek için Senato kürsüsünde saatlerce konuşmasına verilen isim. Senato’nun oylamaya geçmesini önlemek için kürsüyü işgal eden senatörlerin bu konuşmaları bazen saatlerce sürebiliyor.

Tarihteki en uzun ‘filibuster’a imza atan kişi Senatör Strom Thurmond. 1957 yılında Sivil Haklar Yasası’nı kanunlaşmasını engellemek için kürsüye çıkan Thurmond tam 24 saat 18 dakika boyunca konuştu. Senato kürsüsünde dönüşümlü olarak 57 gün boyunca aralıksız konuşan Thurmond ve arkadaşlarının bu çabası, Sivil Haklar Yasası’nı engellemek için yeterli olmadı. Yasanın 19 Haziran 1957 tarihinde Senato’dan geçti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.