Demokratlar seçim bağışlarına yeniden sınır getirmek için harekete geçti

Demokratlar seçim bağışlarına yeniden sınır getirmek için harekete geçti

Demokratlar yeni bir yasa tasarısı ile 2010 yılında Yüksek Mahkeme’nin seçim bağışlarda bağışlanan miktarın ve bağış yapanın isminin açıklanması ilkesini rafa kaldıran kararını durdurmak için ilk adımı attı.

Yüksek Mahkeme 2010 yılında yaptığı oylamada 4’e karşı 5 oyla seçimlerde milletvekili, senatör ve başkan adaylarına sınırsız bağışa izin verilmesi ve aynı zamanda bağış yapanların kimliklerinin de açıklanmasına gerek olmadığı hükmüne varmıştı. Yüksek Mahkemenin bu kararının ardından yapılan her seçimde maliyetlerin bir öncekine oranla rekor artış göstermesi nihayet Demokrat Parti’yi harekete geçirdi. Demokratlar, üzerinde çalıştıkları yeni yasal düzenlemeyle Yüksek Mahkeme’nin kaldırdığı tüzel kişilere sınırsız seçim bağışı yapılabilmesine yeniden sınır getirmeyi hedefliyor.

Yüksek Mahkeme’nin Super PAC denilen siyasi partilerle ilişkisi olmayan bağımsız kuruluşlara tanıdığı sınırsız yardım yasası uzun süredir ABD demokrasinin üzerinde ‘demokles kılıcı’ olarak eleştiriliyordu. Demokratlar adına dün bir basın toplantısı ile yeni yasa tasarısı hakkında bilgi veren Demokrat Parti’nin New Mexico Senatörü Tom Udall, 3 milyona yakın destek imzası topladıklarını ve Anayasal iyileştirmeye gideceklerini söyledi. ‘‘Bugün burada güçlü bir şekilde ‘kurum değil insanız’ demek için biaraya geldik.’’ diyen Udall, ‘‘Seçimlerimiz daha fazla teklif verene ihale edilmeyecek.’’ şeklinde konuştu.

Kasım ayında yapılacak ara seçimde siyasi parti, federal milletvekili ve senatörler için şimdiye kadar toplanan bağış miktarı bir öncekine oranla 1.8 milyar dolar artmış durumda. Bu miktarın yalnızca 190 milyon doları bireysel bağışlardan oluşuyor. Kasım’daki seçimin toplam maliyetinin ise 4 milyar doları bulması bekleniyor. Bu ise ABD tarihinde bugüne kadar ara seçimler için yapılan en yüksek harcama olacak.

Udall, Basın toplantısında bu çarpıklığa dikkat çekerek, halkın değil tüzel kişilerin seçimlere yön vermek istediğini dile getirdi. Udall, seçim bağışlarına limit getirilmemesi durumunda siyasilerin halkın sesi olmayacağını ifade ederek, bunun da katılımcı demokrasiye ciddi zarar vereceğini savundu.

Demokratların yanı sıra yeni yasa tasarısı için az sayıda da olsa bazı Cumhuriyetçi Partilinin destek olacağı ifade ediliyor. Yeni çalışmayı destekleyenler, sınırsız seçim bağışının ifade özgürlüğüne de kısıtlama getirdiğini savunuyor. Yine sınırsız bağışla siyasete kara para aktığı da eleştiriler arasında. Demokrat Partili Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid, milyarder Koch kardeşlerin yaptıkları bağışlarla siyaset üzerinde giderek ağırlığının arttığını bunun da sıradan insanların ifade özgürlüğünü kıstığını ifade etti. Basın toplantısında Reid, ‘‘Şu anki mevcut yapı politikada yalnızca zenginlerin sesinin çıkmasına izin veriyor.’’ diyerek eleştirdi.

‘‘Sıradan insanlar sadece oy kullanıyor ve mega-milyarderler de ülkemizi satın almaya çalışıyor.’’ diyen Reid, ‘‘Onlar Amerikan hükümetini her seviyede satın almaya çalışıyor. Neden mi? Daha fazla para kazanabilmek için.’’ dedi.

Demokratlar, yeni düzenlemeye Cumhuriyetçi Parti yönetiminin engel olmaya çalışacağını da savundu.

Demokrat Parti içinden Indiana Senatörü Joe Donnelly, Virginia Senatörleri Tim Kaine ve Mark Warner, Luisiana Senatörü Mary Landrieu ve Vermont Senatörü Mark Pryor’un destek vermeyeceğini açıkladı.

Seçim kampanyasının finans sistemini eski haliyle bugün 16 eyalet uyguluyor ve bu eski şekline de ‘Citizens United’ kararı olarak adlandırılıyor. Demokratlar üzerinde çalıştıkları düzenlemeyi Senato’dan bu dönem geçirme çalışacağı ve o nedenle de ilk oylamanın yarın yapılacağı bildirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.