Demokratlarda Clinton, Cumhuriyetçilerde Trump önde

Demokratlarda Clinton, Cumhuriyetçilerde Trump önde

2016 başkanlık seçimleri yarışında Demokrat Parti ile Cumhuriyetçi Parti içindeki ön seçim yarışında anketlere göre yine bir sürpriz yok.

Demokrat Parti’de Hillary Clinton, Cumhuriyetçilerde ise Donald Trump önde görülüyor. Quinnipiac Üniversitesi’nin yaptığı son kamuoyu yoklamasında göre Demokratlarda Hillary Clinton’ın partinin başkan adayı olmasını destekleyenlerin yüzdesi 45 olurken en yakın rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders ancak yüzde 22 oranında destek aldığı görüldü.

Bir süredir Demokrat Parti’den başkanlık için aday adayı olup olmayacağı tartışma konusu olan Başkan Yardımcısı Joe Biden ankette yüzde 18 destek alırken diğer aday adayları olan Maryland eski valisi Martin O’Malley, Virginia eski senatörü Jim Webb ise yüzde 1 civarında oy aldıkları görüldü. Demokrat Partili seçmenlerin yüzde 11’inin ise kararsız olduğu tespit edildi.

Clinton’ın parti içindeki ön seçimde en yakın rakibine açık ara fark ile önde olmasına karşın kendisine olan desteğin giderek azaldığı görülüyor. Clinton’ın Demokrat Parti üyelerinden, geçen Nisan ayında yüzde 65, Mayıs’da yüzde 57 ve Haziran’da ise yüzde 55 oranında destek almıştı. 

TRUMP ARAYI DAHA DA AÇTI

Son kamuoyu yoklamasına göre Cumhuriyetçi Parti içindeki yarışta Donald Trump’ın rakipleri ile arasındaki puan farkını açtığı görüldü. Anket sonucuna göre Trump, partiye kayıtlı seçmenlerin yüzde 28’inin desteğini alıyor. En yakın rakibi olan ünlü doktor Ben Carson yüzde 12, bugüne kadar anketlerde hep ikinci sırada görülen Jeb Bush ise yüzde 8’e yakın oy alması dikkat çekti.  

Florida Senatörü Marco Rubio, Texas Senatörü Ted Cruz yüzde 7, Wisconsin Valisi Scott Walker yüzde 6, Ohio Valisi John Kasich, eski CEO Carly Fiorina ise yüzde 5 de kaldı. Geriye kalan 10 başkan aday adayı da yüzde 4’ün altında oy aldıkları dikkat çekti.

CLINTON, TRUMP’A KARŞI DA ÖNDE

Bugün bir seçim olsa Demokrat Parti’nin favori ismi olan Hillary Clinton’ın Trump’a karşı yarışı göğüsleyeceği tahmin ediliyor. Clinton ile Trump’ın başkanlık yarışı durumunda ankete katılanların yüzde 45, Trump ise yüzde 41 oranında oy alıyor.

Clinton’ın karşısında Jeb Bush olursa ikili arasında puan farkı 2’ye düşüyor. Clinton yüzde 42, Bush ise yüzde 40 bandından görülüyor. Clinton’ın rakibi Marco Rubio olursa bu sefer puan farkı bire kadar iniyor. Clinton yüzde 44 ve Rubio da yüzde 43 oranında destek aldığı görüldü.

Quinnipiac Üniversitesi tarafından 20-25 Ağustos tarihleri arasında bin 563 denek ile telefon görüşmesi ile yapılan ankette hem Clinton hem de Trump’a kendi partili seçmenlerinin ‘daha fazla güvenmediği’ kaydedildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.