Dar gelirliler için olan sağlık sigortası tehlikede

Dar gelirliler için olan sağlık sigortası tehlikede

Geçtiğimiz hafta Cumguriyetçiler için büyük zafer olan ara seçim, Başkan Barack Obama’nın hayata geçirdiği ve imza projesi olarak bilinen Obamacare ya da resmi adıyla sağlık reformu uygulamasını da bazı eyaletlerde riske soktu.

Salı günü yapılan seçimlerde 24 eyalette valiliği kazanan Cumhuriyetçiler 4 eyaleti de Demokratlar’dan almayı başarmıştı. Cumhuriyetçilerin valilik seçimlerinde elde ettiği açık ara zafer, bu eyaletlerde reform ile Medicaid sağlık güvencesi kapsamına sokulan Hesaplı Bakım Yasası (Affordable Care Act) uygulamasının devam ettirilmesini  tehlikeye soktu.

Cumhuriyetçiler Arkansas, Illinois, Maryland ve Massachusetts eyaletlerini Demokrat Parti’nin elinden aldı. Demokratlar ise Florida, Wisconsin ile Kansas gibi eyaletleri Cumhuriyetçiler’den almayı hedefliyordu ancak bu amaçlarından yalnızca Pennsylvania gerçekleştirebildiler.

Hesaplı Bakım Yasası’nı uygulamadan kaldırabilmek için Cumhuriyetçiler 2012 yılında konuyu Yüksek Mahkemeye götürmüş ancak istedikleri sonucu alamamıştı. Kongre’de kontrolü ele geçiren Cumhuriyetçiler Obamacare reformunu yürürlükten kaldırmaya muktedir değiller. Zira Kongre’nin bu yönde çıkaracağı bir yasayı Beyaz Saray’ın veto edeceği kesin. Cumhuriyetçiler her ne kadar Obamacare uygulamasını federal düzeyde durduramasa da genişletilmiş Medicaid yasasını eyalet yönetimleri uygulamama yetkileri mevcut.

Cumhuriyetçi valiler Medicaid kapsamında olan Hesaplı Bakım Yasası’nı eyaletlerinde uygulamamaları durumunda milyonlarca dar gelirli insanların sağlık sigortası güvencesinden yoksun bırakacak. Cumhuriyetçilerin bu yönde bir adım atıp atamayacağını ise önümüzdeki aylarda görülecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.