Cumhuriyetçiler’de büyük kapışmaya 9 gün akldı

Cumhuriyetçiler’de büyük kapışmaya 9 gün akldı

Cumhuriyetçi Parti’de yaşanan başkan aday adaylığı enflasyonu ağustos ayının ilk haftasında yapılacak televizyon tartışma programları ile düşmesi bekleniyor.

2016 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi partiden 16 başkan aday adayı bulunuyor. 6 Ağustos’da yapılacak başkanlık seçimlerinin ilk canlı tartışma programı bir anlamda yarışa hangi adayların devam edeceğinin de genel resmini çizmesi bakımından önem arz ediyor.

Cleveland şehrinde yapılacak olan ilk TV tartışma programı sonrasında Cumhuriyetçi Parti içindeki ön seçimde bazı adayların yarıştan çekilme ihtimali dahi olduğu tahmin ediliyor.

Fox News ekranlarından ABD geneline yayınlanacak olan tartışma programında muhafazakar partinin başkan aday adayları birbirlerine karşı üstün gelemeye çalışacak. Fox televizyon kanalı 2016 seçimlerin ilk canlı tartışma programına Cumhuriyetçi Parti’nin anketlere göre en öndeki 10 aday adayının tartışma programına çıkarılacağını açıkladı. Ancak kuruluş hangi ankete göre ilk 10’daki Cumhuriyetçi başkan aday adayını ekranlarına çıkarma kararı aldığı ya da alacağı konusuna açıklık getirmedi.

Haber kanalı tartışmaya alınmayacak 6 aday adayının ise programdan önce başlayacak bir saatlik panele konuk edileceklerini duyurdu.

Fox News haber kanalının ekranlarına taşıyacağı ilk 10 adaya adayından 8’i siyasi uzmanların tahminlerine göre şu isimlerden oluşuyor; Donald Trump, Jeb Bush, Scott Walker, Marco Rubio, Rand Paul, Ted Cruz, Mike Huckabee ile Ben Carson.

YARIŞI İLK KİMLER TERK EDECEK

Cumhuriyetçi Parti içindeki başkan adaylığı yarışını ilk kimlerin terk edeceği merak konusu. Bugüne kadar yapılan kamuoyu yoklamalarında alt sıralardan kurtulamayan bir kaç isim var. Bunların başında muhafazakar partideki tek kadın aday Carly Fiorina, George Pataki ile Lindsey Graham. Tartışma programına çıkarılmayacak isimler arasında tahminlere göre Bobby Jindal, Rick Santorum, John Kasich’in de olacağı tahmin ediliyor. Tartışmaya katılacak son iki adayın da Chris Christie ile Rick Perry’nin olması kuvvetle muhtemel.

6 Ağustos’da Cleveland şehrinden canlı olarak yayınlanacak olan tartışma programı başkan aday adayları için büyük önem arz ediyor. Ön seçimlerdeki tartışma programlarında rakiplerine göre sivrilen isimlerin parti içindeki yarışı kazanmada çok büyük avantaj elde ettiği yaşanmış tecrübelerle belgeli.

ANKETLERDE O İSİM HEP ÖNDE

Son yapılan kamuoyu yoklamaları Cumhuriyetçi Parti’nin kendi içinden dahi tepki gösterdiği başkan aday adayı önde görülüyor. Son yapılan beş kamuoyu yoklamasının ortalamasına göre ünlü işadamı Donald Trump, muhafazakar seçmenden en fazla destek alan aday adayı.

Son beş anket içinde önceki gün açıklanan CNN/ORC ortak çalışmasının yanı sıra 20 Temmuz’da sonuçları yayınlanan ABC/Washington Post, 17 Temmuz’da Fox News, 13 Temmuz’da açıklanan iki ayrı anket sonucu olan Monmouth Üniversitesi ile USA Today/Suffolk Üniversitesi’nin ortak çalışmaları bulunuyor.

Tüm bu anket sonuçlarının ortalama değerlendirmesine göre Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin tabanından yüzde 18 destek aldığı görülüyor. Aynı şekilde son beş anketin ortalamasına göre; Jeb Bush yüzde 14, Scott Walker yüzde 11, Marco Rubio yüzde 6, Rand Paul yüzde 6, Ted Cruz yüzde 6, Mike Huckabee yüzde 6 ve Ben Carson yüzde 5 olarak hesaplanıyor.

Kamuoyu yoklamalarının ortalamalarına göre son sekiz ise şöyle; Chris Christie yüzde 3, Rick Perry yüzde 2.2, John Kasich yüzde 2, Rick Santorum yüzde 1.6, Bobby Jindal yüzde 1.4, Carly Fiorina yüzde 0.8, George Pataki 0.6 ve Graham yüzde 0.2 ile sonda yer alan isim olarak dikkat çekiyor.

OCAK’DA BAŞLIYOR HERŞEY HAZİRAN’DA NETLEŞİYOR

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti içindeki ön seçim önümüzdeki Ocak ayının ilk haftasında Iowa’da start alacak. Ön seçim sonuçlarının her iki partide netleşmesi ise en kötü ihtimalle 2016 Haziran ayı olacak. Çünkü 50 eyaletin tamamında yapılacak ön seçimler Haziran ayında tamamlanmış olacak.

Önümüzdeki yılın Ağustos ayının son haftasında ise Cumhuriyetçiler Cleveland şehrinde yapacağı gelen kurultay sonrasında 2016 başkanlık seçimlerindeki adayını resmen açıklayacak.

Demokrat Partililer de Philadelphia şehrinde 2016 Eylül ayının ilk haftasında yapacağı kurultayından sonra başkan adayını resmen ilan edecek.

Başkan Barack Obama sonrası Beyaz Saray’da kimin ikamet edeceği ise 4 Kasım 2016 tarihinde yapılacak başkan seçimi ile kesinleşecek. Bu tarihte yine Senato’nun üçte biri ile Temsilciler Meclisi’nin tamamı sandığa gidecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.