Cumhuriyetçiler ‘üç eyalet’te kazanırsa Senato’da çoğunluğu ele geçirecek

Cumhuriyetçiler ‘üç eyalet’te kazanırsa Senato’da çoğunluğu ele geçirecek

ABD gündemi kasım ayında yapılacak ara seçimlere odaklanmış durumda. En çok merak edilen husus ise seçimlerin ardından Senato’da kimin çoğunluğu ele geçireceği.

Ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu yine Cumhuriyetçilerin elinde tutacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Senato’da çoğunluğu elinde tutan Demokratların, kasım ayından sonra bu üstünlüğünü yitireceği görüşü giderek ağırlık kazanıyor.

Kasım ayındaki senatörlük yarışında özellikle Alaska, Arkansas ve Louisiana eyaletlerinden gelecek sonuçlar Senato’da kimin çoğunluğu ele geçireceğini belirleyecek.  Cumhuriyetçiler son haftalarda en fazla bu üç eyalet üzerinde çalışıyor. Ancak, Demokrat senatörler, Alaska’da Mark Begich, Louisiana’da Mary Landrieu ve Arkansas’da Mark Pryor’un koltuklarını korumaları durumunda Obama hükümeti rahat bir nefes alabilecek.

Kasım ayındaki seçimlerde Senato’da Cumhuriyetçilerin mevcut sayıya 6 koltuk daha eklemeleri gerekiyor. Şu ana kadar elde edilen kamuoyu yoklamalarına göre Güney Dakota, Montana ve Batı Virginia eyaletlerinin Demokrat Partili senatörler koltuklarını Cumhuriyetçi rakiplerine kaptıracak gibi görünüyor. Bu üç eyalette Cumhuriyetçilerin kazanmasına neredeyse kesin gözü ile bakılıyor. Alaska, Arkansas ve Louisiana eyaletlerinde ise Cumhuriyetçilerin kazanma ihtimali Demokratlara oranla daha yüksek. Demokratlar’ın 6 koltuk kaybetmesi Senato’da 2006 yılından sonra ilk defa Cumhuriyetçilerin tekrar çoğunluğu ele geçirmesi anlamına geliyor. ABD basını Cumhuriyetçilerin Senato’da çoğunluğu ele geçirme ihtimalini yüzde 60 oranında görüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.