Cumhuriyetçiler Obama’ya cevap verdi

Cumhuriyetçiler Obama’ya cevap verdi

ABD Başkanı’nın Birliğin Durumu konuşmasının ardından rakip partinin cevap vermesi geleneği dün de bozulmadı. Barack Obama’nın dün gece son kez yaptığı Birliğin Durumu konuşmasının ardından Cumhuriyetçi Parti adına South Carolina Valisi Nikki Haley cevap verdi.

Ancak Haley konuşmasında Obama’dan çok partisinin başkan aday adaylarından Donald Trump’a yönelik söylediği sözlerle dikkat çekti.

Haley, Barack Obama’nın ilk defa başkan seçildiği zaman ülke için çok büyük bir anlam ifade ettiğini, ve yüzlerce yıl süren kimi bariyerlerin aşıldığının görüldüğünü belirtti. Ülke içinde büyük bir beklenti olduğunu söyleyen Haley Obama’nın görevinden ayrılmak üzereyken arkasında oldukça iyi olmayan bir ekonomi ile sağlık sistemi bıraktığını, ancak en büyük sorunun 11 Eylül’den beri görülmemiş olan terör korkusu olduğunu söyledi.

Haley ülkeye en büyük zararın başkentte bulunan Demokratlar tarafından verildiğini savunurken,Cumhuriyetçilerin de yaşanan sorunlarda sorumlulukları olduğunu ve bunları kabul edip düzeltmeye çalışmaları gerektiğini belirtti.

Vali Haley isim vermeden Donald Trump’a yüklenirken ise kendi ailesinin de göçmen olduğunu ve Amerika’da kanunlara saygılı, çok çalışan ve geleneklere bağlı kişilerin, ülkede istenmediğini düşünmemesi gerektiğini söyledi.

“Sınırlarımızı herkese açamayız” diyen Haley, “Yasadışı göçmenlerin ülkemize gelmesine engel olmalıyız. Gerçek niyetleri bilinmeyen mültecileri de almamalıyız. Ancak bozulmuş göçmenlik sistemimizi düzeltmeli ve ardından ABD’de yaşamasında sorun olmayan herkesi, dini, ırkı veya ten rengi gözetmeksizin kabul etmeliyiz” diyerek sözlerini sürdürdü.

Haley ülkenin sınırlarını, özgürlüğünü ve vatandaşlarını koruduğu sürece ABD’nin soylu mirasını taşımaya devam edeceğini belirtti.

South Carolina’ya bağlı Charleston’da yaşanan ve dokuz kişinin öldüğü kilise baskınına da değinen Haley, bu olayın kendi halkı için bir şok olduğunu, ardından ise büyük bir değişim geçirdiklerini ifade etti.

“Bizi yıllarca birbirimizden ayıran sembolü hayatımızdan çıkardık” diyerek konfederasyon bayrağının eyalette göndere çekilmesinin bırakılmasına değinen Vali Haley ardından birbirlerini daha iyi anladıklarını ve daha güçlü olduklarını sözlerine ekledi.

Bir odada en yüksek sesle konuşanın her zaman haklı olmayacağını söyleyen Cumhuriyetçi vali ancak seslerin kısıldığı zaman karşı tarafın ne demek istediğini duyabildiğimizi ve bunun büyük değişiklikler yarattığını belirtti.

Cumhuriyetçi Parti’nin bu yıl başkanlık yarışını kazanıp ülkeyi daha iyi bir şekle sokması gerektiğini belirten Nikki Haley konuşmasını ABD’nin büyük bir sınavdan geçtiğini ve bu yıl bir seçim yaparak ülkeyi yeniden ihtişamlı günlerine döndürmek gerektiğini söyleyerek bitirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.