Cumhuriyetçiler’de korku yayma yarışı

Cumhuriyetçiler’de korku yayma yarışı

Cumhuriyetçi Parti’nin bazı başkan aday adayları seçim kampanya reklamlarında ve konuşmalarında sürekli ülkenin tehdit altında olduğu mesajını vererek toplumda korku kültürünü yayma çabalarında oldukları görülüyor.

Iowa ve New Hampshire eyaletinde yaklaşan önseçim çalışmalarında Cumhuriyetçi lider adayları San Bernardino ile Paris terör saldırları üzerinden ülkede giderek artan terör tehdidi olduğu iddiasında bulunuyor.

İçişleri Bakanlığı veya İç Güvenlik Bakanlığı, 11 Eylül’den sonrasında sık sık verdikleri, sarı ya da turuncu renkte alarmları vermiyor ancak Cumhuriyetçi başkan aday adaylarını dinleyen birisi ülkenin savaşta olduğu kanısına varmaktan kendisini kurtaramıyor.

Muhafazakar seçmen tabanına en fazla korku ve karamsarlık aşılayan başkan aday adayları içinde Donald Trump öncülük ediyor. Müslümanların Amerika’ya alınmasının durdurulması, Meksika sınırına duvar örülmesi, IŞİD’in bulunduğu bölgelerde sivil, terörist ayrımı yapmadan bomba yağmuruna tutma gibi akılları zorlayacak önerilerde bulunuyor. Ve bu çılgın yaklaşımını da teröristlerin ABD’de hiç olmadığı kadar rahat hareket ettiğini, sınırlarına dayandıklarını, Meksikalıların ülkeye uyuşturucu ve organize suç ihraç ettiğini dile getirerek savunuyor.

‘‘Radikal İslami terörizm’’ sözünü dilinden düşürmeyen GOP başkan aday adaylarının kamuoyunda popülaritesini arttıran Paris ve San Bernardino olayları teröre karşı Cumhuriyetçilerin kamuoyunda daha başarılı olacağı imajını veriyor.

Trump’ın seçim kampanyasında da bunu açıkça görmek mümkün. Trump’ın seçim kmaanyası başkan aday adayını tanımlarken reklamında, ‘‘IŞİD terörünün kafasını en kısa sürede kesecek ve petrolü onlardan alacak’’ diye tanımlıyor.

Trump’ın Meksika sınırından gelen kaçak göçmenler için, ‘‘Meksika bunun bedelini ödeyecek’’ ifadeleri gerilimden beslenen seçim kampanyasının geldiği tehditkar noktaya nazar çekiyor.

Trump, seçim kampanyası reklamı için haftalık 2 milyon dolar harcama yapıyor.  

TRUMP, KORKU YAYMADA YALNIZ DEĞİL

Donald Trump, Cumhuriyetçi başkan aday adayları içinde en fazla tepki çeken isim skandal sözleri ve toplumda oluşturmaya çalıştığı korku kültürü ile… Ancak Trump, bu yolda yalnız değil. Kendisi gibi rakipleri de toplumda terör, korku duygularını yayma yarışında.

Bunlardan birisi de Florida eski valisi Jeb Bush. Bush da seçim kampanyası reklamında ülkenin çok ciddi bir dönemden geçtiğini ve bu dönem içinde çok ciddi bir lidere ihtiyaç duyduğunu empoze ediyor. Bush, ‘ciddi’ ile terörü kast ederken, ABD’nin terör tehdidi altında olduğunu savunuyor.  Bush’un seçim reklamında kendi sesi ile;  “Ciddi zamanlar ciddi liderlik gerektirir’’ diye başlıyor. Ardından da IŞİD militanları ellerinde büyük siyah bayraklar ve patlamalar birbirini izliyor. Yine bunları takiben Bush’un sesi devreye giriyor ve “Amerikan liderleri dalgın ancak vakit kaybetmeden ABD liderliğinde uluslararası koalisyon ezici gücü ile IŞİD’i yok etmeli. Biz radikal İslami terör ile savaştayız. Ve bir tek şansımız var o da yenmek’’ diyor.

Anketlerde önseçim yarışında fazla şans tanınmayan bir diğer başkan aday adayı eski senatör Rick Santorum, korku yayma kampanyasında geri durmayan isimlerden. Santorum’un seçim kampanyası reklamında, “Ted Cruz çocuklara Senato’da en iyi peri hikayesi okuyan kişi’’ şeklinde bir ses ardıdan şöyle devam ediyor; “Rick Santorum zamanını Senato’da biraz farklı geçirdi.  Silah Komitesi’nde ordumuzun daha modernize olması ve bugünkü tehditleri savacak güçte olması için çalıştı.’’

Santorum’un da seçim kampanyası reklamı Bush’un ki gibi “Ciddi zamanlar ciddi liderlik ister’’ diye noktalanıyor.

Başkan aday adayları Senatör Ted Cruz, emekli doktor Ben Carson, New Jersey Valisi Chris Christie, Senatör Marco Rubio da ülkenin terör ile savaşta olduğunun altını sık sık çizen isimlerden.

1 Şubat’ta başlayacak olan parti içindeki önseçim yarışı öncesi ve sonrasında Cumhuriyetçi başkan aday adaylarının üsluplarında bir değişiklik beklenmiyor. Terör, korku Demokrat Parti yerine Cumhuriyetçilere sandıkta ciddi destek kazandıracağı tahmin ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.