Cumhuriyetçiler, CIA’in işkence raporunu geri gönderiyor

Cumhuriyetçiler, CIA’in işkence raporunu geri gönderiyor

Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) kamuoyunda uzun süre tartışılan işkence raporları, kuruma geri iade ediliyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin kasım ayında yapılan seçimlerde hem Senato hem de Meclis’te çoğunluğu ele geçirmesi, bu partinin savunduğu politikaların önünü açtı. Cumhuriyetçiler, daha önce pek çok kez CIA’in işkence yaptığını gösteren raporun yayınlanmasına karşı olduklarını dile getirmişti. Senato İstihbarat Komitesi başkanlığına getirilen Cumhuriyetçi Senatör Richard Burr’ın ilk icraatı bu rapor üzerine oldu. Burr, CIA işkence raporunun özetinin yanı sıra henüz baskıya verilmemiş 6 bin 600 sayfalık dosyayı da kurum yetkililerine teslim edileceğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl Senato ile CIA arasında sert tartışmalara neden olan CIA işkence raporu, Başkan Barack Obama’nın yaklaşık dört aylık bekletmesinin ardından geçtiğimiz aralık ayında kamuoyu ile paylaşılmıştı. 11 Eylül saldırılarından sonra CIA’in terörle mücadele gerekçesiyle yaptığı ileri sürülen işkenceleri ortaya çıkaran rapora Demokrat Partililer destek verirken, Cumhuriyetçiler bu bilgilerin kamuoyuyla paylaşılmasına karşı çıkmıştı.

CIA’in işkence raporu Senato İstihbarat Komitesi eski başkanı Dianne Feinstein başkanlığında 5 yıl süren çalışma bir sonunda hazırlanmıştı. Kurum, raporun hazırlanmasını engellemek için İstihbarat Komitesi’nin bazı çalışanlarının bilgisayarına gizlice girmiş ve bu durum daha sonra Senato yetkilileri tarafından fark edilerek engellenmişti. Skandalın ardından Feinstein, CIA Direktörü John O. Brennan’ın istifasını istemiş ancak Başkan Obama, Brennan’a sahip çıkarak, ‘kendisine güveninin tam olduğunu’ ifade etmişti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.