Cumhuriyetçi Parti için bugün kritik gün

Cumhuriyetçi Parti için bugün kritik gün

ABD 2016 başkanlık seçimleri için bugün 5 eyalette önseçime gidiliyor. Florida ile Ohio eyaletleri, Cumhuriyetçi Parti içindeki önseçimde kritik öneme sahip.

Yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre Ohio Valisi John Kasich, memleketinde yarışı rakibi Donald Trump ile kafa kafaya götürüyor. Trump, Florida’da ise Florida Senatörü ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından Marco Rubio’nun iki kat önünde.

OHIO İLE  FLORIDA, KASICH VE RUBIO İÇİN YA TAMAM YA DEVAM

Ohio ile Florida önseçimleri, Kasich ile Rubio için var olup olmama meselesi. Zira iki başkan aday adayının da kendi eyaletlerindeki önseçimi kazanamaz ise yarışa devam etmeleri söz konusu olamayacak. Quinnipiac Üniversitesi’nin anketine göre Ohio’da Trump ile Kasich halkın yüzde 38’inin desteğini almış durumda. Bu ikilinin ardından Ohio’da üçüncü sırada başkan aday adayı Texas Senatörü Ted Cruz bulunuyor. Bu eyalette Rubio’ya destek ise yalnızca yüzde 4’lerde.  

Aynı ankete göre Florida’da ise Trump yarın rahat bir zafer elde edecek. ‘Günışığı’ lakaplı eyalette Trump’a destek oranı yüzde 46. En yakın rakibi Rubio ise yüzde 22’lerde görünüyor. Florida’da Ted Cruz’un yüzde 14, Kasich’in ise yüzde 10 oranında oy alacağı öngörülüyor.  

FLORIDA İLE OHIO’DA KAZANAN TÜM DELEGELERİ ALIYOR

Florida ile Ohio eyaletlerindeki önseçimleri kazanacak başkan aday adayı eyaletin tüm delegelerini de hanesine yazdırıyor. Diğer eyaletlerde başkan aday adayları aldıkları oy oranında o eyaletin delegelerini kendi aralarında paylaşıyordu. Ohio ile Florida’da ise önseçimi kazanan başkan aday adayı eyaletin tüm delegesini kazanmış oluyor. Ohio’nun 66, Florida’nın ise 99 delegesi bulunuyor.

Cumhuriyetçi Parti’de başkan adaylığını kazanabilmek için aday adaylarından birisinin toplam delege sayısının yarıdan bir fazlası olan bin 237 delegeyi hanesine yazdırması gerekiyor. Trump, bu iki eyalette önseçimi kazanırsa muhafazakar partinin başkan adaylığını da bir anlamda garantiye almış olacak.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.