Cumhuriyetçi Parti, 2016 Kurultayı için Cleveland’ı seçti

Cumhuriyetçi Parti, 2016 Kurultayı için Cleveland’ı seçti

Cumhuriyetçi Parti (GOP), 2016 seçimlerindeki başkan adayını resmen açıklayacağı ulusal kurultayı Ohio’nun Cleveland şehrinde yapacağını duyurdu. Kurultaya ev sahipliği yapmak için Texas’ın Dallas şehri ile yarışan Cleveland, yarışı önde bitirdi.

Cumhuriyetçilerin Cleveland’ı seçmesinde iki temel etken rol oynadı. Bunlardan ilki Ohio’nun ‘swing state’ yani seçimlerde yaptığı tercihlerle ‘kararsız eyalet’lerden biri olması. Ohio eyaleti başkanlık seçimlerinde kazanmak kritik öneme haiz. Öyle ki, siyasi arenadaki genel kanı, Ohio’yu kazanan adayın başkanlık ipini göğüsleyeceği şeklinde. Abraham Lincoln’ün 1860 yılında kazandığı seçimden bu yana Ohio’yu almadan seçim kazanan hiç bir Cumhuriyetçi başkan olmamış.

IMG_8685ABD’nin ve dünyanın tıp başkentlerinden olan Cleveland, konferans merkezlerinin çokluğu ve alt yapısının yeterliliği nedeniyle de tercih edildi. Cumhuriyetçilerin bu şehri tercihindeki bir diğer önemli etken ise partinin ‘aşırı muhafazakar’ bir ‘zenginler kulübü’ olarak görülmekten kurtulmak istemesi. Cleveland, Dallas’a oranla hem daha kozmopolit hem de daha ‘fakir’ bir şehir. Öyle ki, Cleveland, ABD’nin büyük kentleri içinde en yoksul üçüncü şehir.

Kurultayın şehre yarım milyar dolara yakın bir gelir getirmesi bekleniyor. 2012 başkanlık seçimleri için Florida eyaletinin Tampa kentini tercih eden Cumhuriyetçi Parti, şehre 427 milyon dolarlık gelir bırakmıştı.

DEMOKRATLAR HENÜZ ŞEHİR TERCİHİ YAPMADI

Demokrat Parti’nin (Demokrat Parti Ulusal Komitesi-DNC) ise ulusal kurultayını hangi eyalette yapacağı henüz netlik kazanmış değil. DNC, 2012 Kurultayı’nı başkanlık seçimi için kritik öneme haiz olan Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte şehrinde gerçekleştirmişti.

DNC’nin ulusal kurultayı düzenleyeceği şehirler listesinde New York, Philadelphia, Columbus, Phoenix ve Birmingham bulunuyor. DNC Başkanı Debbie Wasserman Schultz, partinin kurultayın hangi kentte yapılacağı konusundaki kararı büyük olasılıkla bu yıl sonunda veya 2015 yılı başında açıklanacağını duyurdu.

2012 yılı seçimlerinde ilginç bir şekilde Demokratların kurultay yaptığı Kuzey Carolina’da Cumhuriyetçiler, Cumhuriyetçilerin toplandığı Florida’da ise Demokratlar galip gelmişti. Bir anlamda iki partinin de ulusal kongre üzerinden oy devşirme politikası ters tepmişti.

İki partiden birisinin ulusal kurultayı ağustos ayının son haftasında diğerininki ise eylül ayının ilk günlerinde yapması usulen devam eden bir siyasi gelenek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.