Cumhuriyetçi başkan adayları birbirleri ile fena kapıştı

Cumhuriyetçi başkan adayları birbirleri ile fena kapıştı

Cumhuriyetçi Parti’nin 2016 başkanlık seçimleri için başkan aday adayları Las Vegas’da gerçekleştirilen canlı tartışma programında IŞİD ve güvenlik dışında başka bir sorunu tartışmadı.

CNN televizyonunda yayınlanan tartışma programında, Cumhuriyetçi başkan aday adayları, radikal İslam ve terör ile mücadele sözü verirken, tartışmanın ana gündemi ülkeyi daha çok kimin güven içinde tutacağı üzeride oldu.

Başkan aday adaylarından, anketlerde göre önde görünen Donald Trump yine ilgi odağı olmayı başardı. Zaman zaman zor anlar yaşayan Trump’a yönelik Florida eski valisi Jeb Bush’un ‘‘Donald Trump kaos aday ve seçilirse koas bir başkan olur’’ sözleri geceye damgasını vurdu.

Tartışma gecesinde dikkat çeken açıklamalardan birisi de Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’den ayrılıp bağımsız yarışa devam edeceği yolundaki soruya, ‘‘Hayır bağımsız yarışa devam etmeyeceğim’’ şeklinde oldu.

TRUMP, BU DEFA CNN’E YÜKLENDİ

Trump, diğer başkan aday adaylarına daha önce yapmış olduğu açıklamalarının sorulmasına CNN’e tepki göstererek karşılık verdi. Trump şöyle konuştu;  “CNN adımı kullanarak reyting artırmak istiyor. Açıkçası, çok üzüntü verici bir durum… İlk tartışma programına baktım (akşam üzeri yapılan ve anketlere göre son dörtteki Cumhuriyetçi başkan adaylarının katıldığı tartışma programı)… Söylemek zorundayım, Senatör Santorum  iyi bir insan. Vali Huckabee iyi insan… Reyting arttırmak için, tartışmanın tamamı Trump böyle, Trump şöyle denildi.’’

JEB BUSH, TRUMP İÇİN ‘ÇILGIN’ DEDİ

Trump’ın ABD’ye Müslümanların alınmaması yolundaki sözlerine tartışma programında en sert cevabı Jeb Bush verdi. Bush, Trump için ‘‘çılgın’’ dedi ve ‘‘Ülkemizi güvende tutabilmek için onun gibi biri ordunun başkomutanı olmamalı’’ diye çıkıştı.  

Bush, Trump’ın skandal sözleri için ayrıca, bunun IŞİD’i güçlendireceğini ve Amerikan değerlerine de aykırı olduğunu dile getirdi.

Trump bu saldırıya karşılık, ‘‘Bana saldırıyor çünkü ben yüzde 42 destek almışım o ise yüzde üçlere düşmüş… Jeb benim gerçekten de çılgın olmadığıma inanır. Bunu söyledi çünkü seçim kampanyası gerçekten de başarısız oldu’’ şeklinde konuştu.

Bush ayrıca, ülkenin terör ve IŞİD ile mücadelede gerçek stratejiye ihtiyacı olduğunun altını çizerek, ‘‘Trump, asker ile ilgili düşüncelerini televizyon programlarından öğreniyor. Ancak Cumartesi mi Pazar sabahı mı programından olduğunu bilemiyorum’’ diye alaya aldı.

RUBIO İLE CRUZ FENA KAPIŞTI

Başkan aday adayları içinde kazanma şansı yüksek görünenlerden olan Florida Senatörü Marco Rubio, kaçak göçmenlerin yasallık kazanması gerektiği fikrini savundu. Teksas Senatörü ve başkan adayları içinde en muhafazakarlardan olan Ted Cruz ise Rubio’nun kaçak göçmen planına karşı çıkarak sınır dışı edilmeleri gerektiğini savundu.

Başkan adayları IŞİD ve ‘‘radikal İslam’’ ile mücadelede Obama hükümetini naif davranmakla eleştirirken Amerika’nın daha agresif olması gerektiğini savundu.

Ted Cruz, IŞİD ile mücadelede ‘‘carpet bombası’’ olarak adlandırılan ve atıldığı alanda tüm canlıları öldüren bombanın kullanılması gerektiğini savundu. Marco Rubio ise, üç defa savunma bakanlığı bütçesinin arttırılmasına karşı oy kullanmış olan Cruz’un carpet bombası kullanma gerekçesinin IŞİD ile mücadelede başka planının olmamasına bağladı. Cruz buna karşın Rubio için, ‘‘Mısır patlağı stratejisti’’ dedi.

Cumhuriyetçi adaylar Suriye’de Kürtlere daha fazla silah yardımı yapılmasını, Arap ve Avrupa ülkeleri ile kurulacak koalisyon ile IŞİD’e karşı daha etkin askeri operasyon yapılması gerektiğini savundu.  

Cumhuriyetçi adayların eleştirisine Başkan Barack Obama gibi Demokrat Parti’nin başkan aday adaylarından olan Hillary Clinton da nasibini aldı.

‘‘SINIRA DUVAR İNŞA EDİLECEK, PARASINI DA TRUMP VERECEK’’

Ulusal güvenliğin hiç olmadığı kadar tehdit altında olduğunu savunan Cumhuriyetçi adaylar, sınır güvenliğinin sağlanması, Meksika sınırına duvar örülmesi ve güvenlik güçleri sayısının arttırılmasını savundukları görüldü. Ted Cruz, Meksika sınırına Trump’ın önerdiği duvar inşa edilmesi teklifine destek verdiğini ve başkan olması durumunda da, ‘‘Bunun ücretini Trump’a ödeteceğim’’ sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.

Trump ile Cruz’un birbirlerini hiç eleştirmemeleri aksine birbirleri haklarında verdikleri olumlu mesajlar dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.