CNN anketinde Trump yine açık ara önde

CNN anketinde Trump yine açık ara önde

Cumhuriyetçi Parti içindeki başkan aday adaylığı yarışında Donald Trump sürprizi devam ediyor.

2016 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Partinin (GOP) başkan adayı olmak için yarışan 17 aday adayı için Donald Trump anketlere göre zirvedeki yerini koruyor. CNN/ORC tarafından yapılan ortak ankete göre Trump, en yakın rakibine fark atarak ilk sıradaki yerini koruduğu görülüyor.

Kamuoyu yoklamasına göre Trump’a yüzde 24 oranında Cumhuriyetçi Parti’ye üye seçmenlerin desteklediği görüldü. Ankette Trump’un ardından Florida eski valisi Jeb Bush yüzde 13 ile ikinci sırada yer aldı. CNN anketine göre ilk defa ünlü doktor ve başkan aday adayı Ben Carson ankette yüzde 9 ile üçüncü sırada yer aldığı görüldü. Florida Senatörü Marco Rubio ile Wisconsin Valisi Scott Walker yüzde 8, Kentucky Senatörü Rand Paul yüzde 6, Teksas Senatörü Ted Cruz, eski CEO Carly Fiorina ile Ohio Valisi John Kasich de yüzde 5, Arkansas eyaleti eski valisi Mike Huckabee de yüzde 4 oranında seçmen desteği alarak ilk 10 da yer alan aday adayı oldular.

CNN/ORC anketi sonuçlarına göre seçmenlerin giderek Trump’a olan desteğinin arttığı görülüyor. 6 Ağustos’ta Cleveland şehrinde canlı televizyon tartışma progamı öncesinde yapılan CNN/ORC ortak anketinde Trump yüzde 18 oranında destek aldığı belirlenmişti.

Trump’ın yaklaşık geçen üç haftalık dönem sonunda seçmenlerde aldığı destek oranını yüzde 6 oranında yükselttiği görüldü. Yine 6 Ağustos canlı tartışma programından sonra oylarını arttıran aday adayları arasında Ben Carson (yüzde 5) ve Carly Fiorina (yüzde 4) dikkat çekti.

Trump, ankette yalnızca en fazla oy alan aday adayı değil aynı zamanda da partinin başkan adaylığı için de en uygun kişi de olduğu görüldü. Ankete göre deneklerin yüzde 58’i partinin başkan adaylığı için en uygun ismin Trump olduğu görüşünde. Geçen ay yapılan ankette seçmenlerin yüzde 50’si Trump’un en uygun isim olduğunu düşünüyordu.

ÖN SEÇİME İLK GİDECEK EYALETLERDE DE TRUMP ÖNDE

Ocak ayının ilk haftasında başlayacak olan ön seçimlerin olduğu eyaletlerde Donald Trump önde. Ön seçime ilk gidecek olan eyalet Iowa ve Trump, CNN/ORC ortak anketine göre favori olan isim. Iowa’dan sonra ön seçimin yapılacağı eyalet New Hampshire. Bu eyalette de Trump, rakiplerine göre önde olan isim. Demokrat ya da Cumhuriyetçi Parti’de bu iki eyaletteki ön seçimi kazanan başkan aday adayları genelde parti içindeki yarışı da kazanan isim oluyor.

13-16 Ağustos tarihleri arasında telefon vasıtası ile yapılan ankete bin kişi katıldı. Anketin yanılma payının ise yüzde 3 ila 4.5 oranında olduğu belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.